Valóban Harry herceg és Meghan Markle az ország szégyenfoltjai?

GettyImages-880232960
2022.12.10. 12:44
Sorozatos támadások érik Harry Herceget és Meghan Markle-t új, Netflixen debütált sorozatuk miatt. A vádak szerint a pár aláássa a királyi család tekintélyét, rasszizmussal vádolják az embereket, és lábbal tiporják a királynő hagyatékát.

Harry herceg és Meghan Markle új Netflix-sorozatának bojkottálására biztatta az embereket Guy Oppreman parlamenti képviselő, aki úgy véli, a királyi család tagjai szégyent hoznak az országra, viselkedésük nem felel meg az általuk viselt címmel járó felelősségnek – írja a Daily Mail.

Rasszista Brexit és hazug Guardian

Az új sorozat a streamingszolgáltató oldalán sok emberből váltott ki negatív reakciókat, és az eddig is erős kritikákat elszenvedő párnak most még súlyosabb vádakkal kell szembenézni. A műsorról többek között az az információ terjedt el, hogy össze akarja mosni a Brexit-párti embereket a rasszista nézetekkel. Nigel Farage, aki korábban az Európai Parlament képviselője volt, azzal vádolja Harry herceget, hogy

a műsorban tett kijelentéseivel úgy tünteti fel a brit emberek 52 százalékát, mint gonosz rasszistákat.

A konzervatív párt képviselője, Michael Fabricant azt nyilatkozta a MailOnline-nak:

Egy általánosító és tudatlan kijelentés, miszerint a Brexitre szavazók rasszizmusból cselekedtek volna. A legtöbben azért tettek így, mert hittek az ezeréves nemzetünk szuverenitásának fontosságában. Azt gondolná az ember, hogy Harry hercegnek van némi történelemtudása, de ezek szerint nincs. Ehelyett inkább tájékozatlan megjegyzéseket tesz a saját előítéleteire alapozva a tények helyett.

Harry herceget és Meghan Markle-t a Netflixen megjelent sorozatuk miatt azzal is vádolják, hogy monarchiaellenes eszméket terjesztenek, miközben címeikről és a velük járó előjogokról mégsem mondanak le, valamint lábbal tiporják a nemrég meghalt II. Erzsébet királynő hagyatékát.

„Mint a sussexi választókerület parlamenti képviselője, aki Sussexben született, és élete nagy részét itt élte le, szégyellem magam, hogy egy ilyen pár a mi megyénk címét viselheti. Itt az ideje, hogy visszavegyük a címet azoktól, akikből szemmel láthatóan hiányzik mindennemű tisztelet” – írta Tim Loughton parlamenti képviselő közösségimédia-felületén, utalva arra a közelégedetlenségre, miszerint Harry és Meghan a sussexi hercegi és hercegnői címet birtokolja, melyet a képviselő véleménye szerint bemocskolnak viselkedésükkel.

Birodalom 2.0

Az indulatokat kiváltó, Netflixen frissen debütált dokumentumsorozat, melynek következő része december 15-én jelenik meg, hozzávetőlegesen 100 millió dollár bevételt jelent a pár számára. A másik oldal margójára a Daily Mail viszont külön kiemeli Harry és Meghan egy-egy nyilatkozatát.

Ebben a családban sokszor inkább a probléma része vagy, mintsem a megoldásé. Hatalmas mértékben van jelen a tudatlanság és az elfogultság. De persze a tudatlanságért és az elfogultságért senkit sem lehet hibáztatni

– mondja a herceg.

„Valószínűleg mára mindenki a rasszommal foglalkozik, mely már akkor probléma volt, mikor megérkeztem az Egyesült Királyságba. Ezelőtt sosem kezeltek úgy, mint egy fekete nőt” – teszi hozzá a hercegné.

Míg a parlamenti képviselők és a konzervatív politikusok szerte az országból támadják a párt, addig a másik oldalon sokan úgy vélik, a királyi család eddig nem határolódott el korábbi, gyarmatosító eszméitől. Kehinde Andrews író úgy véli, nem változott semmi a múlthoz képest, csupán „a királyi család PR-ja lett jobb”, más felületek és médiumok pedig úgy emlegetik a mostani rendszert, mint „Birodalom 2.0”.

(Borítókép: Chris Jackson / Getty Images)