Harry Potternek meg kellett volna halnia az első könyvben

1210228
2022.12.13. 06:21
Magyarországon 2001. december 13-án mutatták be a Harry Potter-könyvsorozat első filmadaptációját. A Harry Potter és a bölcsek kövét sokan a mai napig szórakozásból, nosztalgiából, terápiás célból veszik fel rendszeresen az esti filmnézős listára, mások pedig azért, mert nincs mindig idejük elolvasni a könyveket, de vágynak vissza a J. K. Rowling által teremtett varázsvilágba.

A Harry Potter és a bölcsek köve film bemutatójának évfordulójára egy kvízzel készültünk, ám mielőtt tesztelnénk tudásukat, beszéljünk kicsit a könyvről. Mitől olyan jó a Harry Potter?

J. K. Rowlingot több mint tíz kiadó utasította vissza a legkülönbözőbb kifogásokkal, míg végül valaki hajlandó volt kiadni a Harry Potter első részét. Rowlingot sokan nem tartják jó írónak, de az tagadhatatlan tény, hogy egy teljes generációval szerettette meg az olvasást.

A filmeket a mai napig a legjelentősebb adaptációkként tartják számon, ennek számtalan oka van; a remek castingtól kezdve a lenyűgöző látványon át a kifogástalan filmzenéig.

Ám a filmek a könyvekhez viszonyítva olyanok, mint a nescafÉ a főzött kávéhoz képest,

és ebben az esetben nem könyvsznobizmusról beszélünk.

Egyszerűen csak a finomságok nem rajzolódnak ki képernyőn, sőt, még a könyvekben is magunknak kell felfedeznünk számtalan rejtett varázslatot. Kezdve onnan, hogy a magyar fordításban Edevis tükrén a következő felirat áll: „Edevis amen ahze erkyt docr amen”, ami elsőre olyan, mintha egy latin szöveg lenne. Igen ám, de ha visszafelé olvassuk, akkor azt kapjuk, hogy

Nem arcod tykre ez hanem a sivede.

A könyv tele van olyan zseniális írói húzásokkal, hogy elsőre jelentéktelennek tűnő részletek értelmet nyernek könyvekkel később. Hogy egy példát említsünk: amikor az első könyvben egy kentaur megmentette Harryt az egyszarvú vérét szürcsölő Voldemorttól, felbukkant egy másik kentaur is, aki számon kéri társát a tettéért, és sejtetve csak annyit mond, ő is olvasta a csillagokat, pontosan tudja, minek kellett volna történnie. Mire a társa azzal védekezik, hogy ezek homályos jövendölések.

Majd mi történik hat regénnyel később? Harry Potter a Tiltott Rengetegben Voldemort öli meg saját kezűleg. Kimondva sosem volt, hogy mit olvastak ki a kentaurok a csillagokból, de gyanítható, hogy ennek kellett megtörténnie.

Rengeteg ilyen részlettel dúsította Rowling a könyveket, amelyek megadják az olvasóknak a felfedezés örömét.

Akik csak a filmeket ismerik, ezektől esnek el.

Persze vannak olyan utalások, amik a filmekben is megtalálhatók. Ilyen például Piton első három kérdése Harryhez, ugyanis mindegyikkel előrevetített valamit a történetből. De ami ennél is fontosabb, az első kérdés:

Mit kapok, ha ürömteába őrölt aszfodéloszgyökeret keverek?

Az aszfodélosz egy liliomfajta, amely az ókori legendákban egy alvilágban nőtt növény, a viktoriánus virágnyelv szerint pedig a jelentése a sírig tartó fájdalom. Az üröm pedig a hiányt, keserűséget és bánatot szimbolizálja. Annak ismeretében, hogy Piton szerelmes volt Harry édesanyjába, Lilybe (liliom, ugye..), aki meghalt, részben pont Piton hibájából, ez a kérdés egyből egy vallomás is a fiúnak.

Bár a könyvek utánozhatatlan élményt nyújtanak, a filmek méltó adaptációkká váltak, és rengeteg olyan embert vonzottak az olvasás felé, akik pont hogy a filmek miatt kaptak kedvet a könyvekhez. A Harry Potter és a bölcsek köve film 21 éve érkezett meg a magyar mozikba. Tesztelje tudását, mennyire emlékszik a három jóbarát első közös kalandjaira.

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Részlet A Harry Potter és a bölcsek köve című filmből. Fotó: Hip / Northfoto)