Meghalt a Twin Peaks zeneszerzője

GettyImages-468315200
2022.12.13. 10:23
Vasárnap meghalt Angelo Badalamenti. A legendás zeneszerző otthonában, 85 évesen aludt el végleg.

85 éves korában meghalt Angelo Badalamenti – adta hírül a The Hollywood Reporter. David Lynch egyik állandó zeneszerzőjének többek között a Twin Peaks című sorozat gyönyörű, mégis hátborzongató zenéjét köszönhetjük.

Angelo Badalamenti Brooklynban született 1937-ben. Fiatalkorában a jazz és az opera érdekelte, de elég hamar beleszeretett a filmzene műfajába. Zeneszerzés mellett zongorán tanult játszani, karrierje első lépcsőfokait is ezzel a hangszerrel ugrotta meg. A manhattani School of Musicban diplomázott, majd zenetanárként dolgozott. Rengeteg népszerű előadónak szerzett zenét, többek között olyan előadókkal dolgozott, mint Nina Simone, David Bowie, Michael Jackson vagy Paul McCartney.

A zeneszerző neve összeforrt David Lynch filmjeivel, a közös munka pedig A kék bársony című filmmel kezdődött. A fiatal filmes eredetileg arra kérte fel Badalamentit, hogy legyen Isabella Rossellini énektanára, hogy a színésznő el tudja énekelni a Blue Velvet Bobby Vinton-féle változatát.

Igen ám, de Lynch azt is szerette volna, ha Rossellini emellett elénekli a filmben a Song To The Sirent, ám nem tudta megszerezni ehhez a jogokat. Megoldásként azt találták ki, hogy hasonló hangzású dalt írtak, aminek Badalamenti szerezte a zenéjét, a rendező pedig szöveget írt a dalhoz. Ez lett az első közös szerzeményük, innentől kezdve pedig Badalamenti énektanárból előlépett a film zeneszerzőjévé.

Az első közös munkát számtalan másik követte, köztük például a Twin Peaks, a Lost Highway – Útvesztőben vagy akár A sötétség útja – Mulholland Drive. Badalamenti a Twin Peaks című tévésorozat zenéjéért Grammy-díjat kapott.

(Borítókép: Angelo Badalamenti 2015. április 1-jén. Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport