Megválasztotta új tagjait a Széchenyi Akadémia

2022.12.14. 11:24
Szokásos évenkénti közgyűlésén megválasztotta új tagjait a 2022-es évben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia. Az új tagok névsorában olyan alkotók is szerepelnek, mint Garaczi László, Fullajtár Andrea és Geskó Judit.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai olyan írók, művészek, akik saját területükön kiemelkedő munkát végeznek. Választásuk jelölés útján, többlépcsős rendszerben történik a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével. Az akadémiát 1992-ben alapította a Magyar Tudományos Akadémia mint önálló, társult intézményt, amely saját alapszabállyal rendelkezik, és tisztségviselőit közgyűlésein önállóan választja.

60 kiemelkedő művész

A Széchenyi Akadémia az irodalom világán túl olyan alkotótevékenységet végző területekről választ tagokat, mint az építészet, a zene, a mozgókép, a színház, valamint az ipar- és képzőművészet.

A Széchenyi Akadémiának rendes, tiszteleti és címzetes tagjai vannak.

„Rendes tag csak magyar állampolgár lehet, külföldi állampolgár tiszteleti tagnak választható. A testületnek egyszerre 60 olyan tagja lehet, aki nem töltötte be a hetvenedik életévét. Aki elmúlt hetvenéves, továbbra is teljes jogú tag marad, de helyére új tag választható” – áll az MTA hivatalos oldalán.

Az idei évben az Irodalmi Osztály rendes tagja Garaczi László, szenior tagja Ungváry Rudolf lett, tiszteleti tagnak választották Csehy Zoltánt, Thomas Pynchont és Ilma Rakusát. Az Építőművészeti Osztályba választották Dobai Jánost (rendes tag), Patonai Dénest (szenior tag) és Macalik Arnoldot (tiszteleti tag). A Képző- és Iparművészeti Osztály új tagjai: Kicsiny Balázs (rendes tag), Pócs Péter (szenior tag), Viktor Hulík (tiszteleti tag).

A Mozgókép- és Színházművészeti Osztály tagja lett Fullajtár Andrea (rendes tag), Szeredás András (szenior tag). A Zenei Alkotóművészeti Osztály rendes tagja lett Csalog Gábor és Lukács Miklós, tiszteleti tagja pedig Fabio Nieder. A keddi közgyűlésen címzetes tagnak választották a tagok Geskó Juditot – írja az MTI.