Mucsi Zoltán lett az év színésze

221214 amedal 17.36-4
2022.12.15. 14:07
December 14-én, szerdán délután 4 órától adták át a közönség által odaítélt Arany Medál-díjakat a budapesti Bethlen Téri Színházban. Évente egy hónap alatt internetes közönségszavazással választják ki a művészeket. Az év színésze 2022-ben Mucsi Zoltán lett, életműdíjban Pogány Judit részesült, a legígéretesebb fiatal tehetség pedig Staub Viktória.

A kitüntetésre minden évben egy-másfél hónapig lehet szavazni interneten, valamint a budapesti Bethlen Téri Színházban és a 6szín Teátrumban, a debreceni Apollo moziban, továbbá az idei évtől már a miskolci Művészetek Házában (Béke és Uránia mozi) is. 

A 2008-ban alapított kitüntetést évről évre hat kategóriában adják át. Arany Medál-díjban részesültek a következő művészek:

  • Az év filmrendezője: Deák Kristóf
  • Az év írója: Szilágyi Zsófia Emma
  • Életműdíj: Pogány Judit
  • Az év színésznője: Pálmai Anna
  • Az év színésze: Mucsi Zoltán
  • A legígéretesebb fiatal tehetség: Staub Viktória

Közönségszavazással ismerik el a színház, a film és az irodalom nagyjait

A díjátadón többek között olyan művészek adták át a díjakat, akik korábban hasonlóképpen vettek át kitüntetést: Tordai Teri Kossuth-díjas színművész, Kulka János Kossuth-díjas színművész, Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színművész, Molnár Áron és Gombó Viola Lotti színművész, Csikós Attila író és Grosan Cristina magyar–román filmrendező. Tordai Teri az Arany Medál-életműdíjat 2021-ben, Kulka János az év színészének járó Arany Medál-díjat 2013-ban, Gubás Gabi az év színésznőjének járó Arany Medál-díjat 2021-ben, Molnár Áron az év színészének járó Arany Medál-díjat 2021-ben, Gombó Viola Lotti az év legígéretesebb fiatal tehetségének járó Arany Medál-díjat 2021-ben kapta meg.

A díjátadón fellépett Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművész, a nemzet színésze, Bánkövi Dorottya és Nagy Lea költő, Kornel Cornelius Doman és Hais Dorottya színművész, Nagy Bogi énekesnő és Tiszeker Dániel filmrendező.

A Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, szerkesztő által alapított elismerést, amelyet 2013 óta a Bethlen Téri Színházban adnak át, eddig hatvanöt művész kapta meg. Az Arany Medál-díj az adott évi színházi, filmes és irodalmi teljesítményt ismeri el a közönség szavazatai alapján.

A díjátadón a Jerry Lee ’ s Rock’n ’ Roll Service nevű együttes lépett fel, az esemény háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser volt.

(Borítókép: Mucsi Zoltán színművész átveszi az év színészének járó Arany Medál-díjat. Fotó: Hatházi Tamás / Arany Medál díj)