Koltai Róbert: A Gyuszi bácsinak megvolt

TZIHZ20140220024
2022.12.16. 05:45
Ezen a napon ünnepli hetvenkilencedik születésnapját Szabó bakter, Gyuszi bácsi, Móricz Zsigmond, az Illetékes elvtárs, és Csocsó. Valamint további több száz emlékezetes színpadi és filmes karakter megformálója, kiugró sikerű magyar filmek írója, rendezője, fő- és mellékszereplője, Koltai Róbert.

A Kossuth-díjak osztásánál eddig megfeledkeztek róla, hiába volt a legendás kaposvári társulat alapító tagja, és magyar színháztörténeti sikerszériák részese. Olyan alapfilmeket rendezett, mint a Sose halunk meg, a Csocsó, Ámbár tanár úr, Megy a gőzös, dirigált világsztárokat a Magic boysban, rendezte Jiri Menzelt, ám az utóbbi években mégsem csapnak le a producerek filmes ötleteire. Furcsa és érthetetlen tény, de Svejket se játszhatta el, pedig mintha rá írta volna a figurát Hasek. Sebaj, megcsinálta a magyar változatát, a Csocsót.

Számtalan fergeteges sikerű vígjátéki alakítása mellett színre vitte például a Móricz Zsigmond naplója alapján készült Napló-szilánkok című monodrámát is. Az örökösök érzékenysége miatt sokáig lappangó napló szövegét  B. Török Fruzsina szerkesztői tehetsége formálta azzá a színművé, melyben Koltai Róbert megmutatta, hogy napjaink legnagyobb drámai színészei közé tartozik.  

Azt mondja, nála a szerencsejáték és a színjátszás egy rugóra járó szenvedélyek. Az előbbin is sokat kockáztatott élete bizonyos szakaszaiban, az utóbbira viszont mindent feltett, és ezen a szenvedélyén a magyar színművészet, de főleg a közönség folyamatosan és alapvetően nyer. Igazi művész kis és nagy szerepekben egyaránt. Megríkat és megnevettet, azt csinál a nézőkkel, amit csak akar, és ha a hivatásáról van szó, akkor Koltai Róbertnek elhihetjük, hogy ő jót akar.

Lássuk, mit tudunk róla még:

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Koltai Róbert 2014. február 20-án. Fotó: Zih Zsolt / MTI)