Addig levelezett a rendezővel egy kitalált nyelven, míg végül összeházasodtak

captures chrome-capture-2022-11-16 (2).png
2022.12.17. 14:22
Ma ünnepli születésnapját Milla Jovovich színésznő. Egyik leghíresebb filmszerepe Az ötödik elem című sci-fihez köthető, így a kultikus filmről készítettünk egy kvízt. Teszteljék tudásukat, mennyire emlékeznek a kilencvenes évek egyik legismertebb alkotására!

1975. december 17-én született Milica Bogdanova Jovovich, akit a világ csak Milla Jovovich néven ismer. A Kijevben született színésznő szerb édesapja orvosként, orosz édesanyja színészként dolgozott a mai háború sújtotta ukrán fővárosban.

Jovovich mindössze ötéves volt, amikor családjával emigráltak a Szovjetunióból, először Londonba, végül Los Angelesbe költöztek. Szülei később elváltak, majd megszületett Milla Jovovich féltestvére, Marco Jovovich.

A színészet felé kilencévesen kezdett kacsingatni, majd 11 éves volt, amikor felfedezte egy fotós, és elindult a modellkarrierje. Seperc alatt híres modell lett belőle, karrierje első évében 15 címlapfotón szerepelt. Ám mindeközben továbbra is folytatta színészi tanulmányait és szárnypróbálgatásait.

Első filmje az 1988-ban bemutatott Vágyak találkozása volt, első filmes főszerepét pedig 16 évesen játszotta A kék lagúna folytatásában.

Még 1993-ban, 16 évesen a Tökéletlen idők című film forgatásán összejött Shawn Andrews színésszel, akivel Las Vegasba szöktek, és összeházasodtak. Ám mivel a színésznő még fiatalkorú volt, édesapja két nappal később érvényteleníttette a házasságot.

Luc Besson Milla Jovovich szépségét kortalannak ítélte meg, ezért választotta Az ötödik elem női főszerepére. Úgy gondolta, hogy tökéletes lesz Bruce Willis mellé. Besson és Jovovich a forgatás előtt azon a nyelven levelezett egymással, amit Besson az „isteni nyelvként” talált ki a filmhez. Bár eleinte csak négyszáz szót írt hozzá, a folyamatos levelezés során ezt továbbfejlesztették, és eljutottak egészen odáig, hogy a forgatáson már tudtak így kommunikálni a stáb előtt.

Jovovich szépsége, a közös munka, a féltitkos nyelvű levelezés végül annyira közel hozta őket egymáshoz, hogy a színésznő hozzáment a nála 17 évvel idősebb rendezőhöz, ám házasságuk mindössze három évig tartott.

A sztár születésnapját mi egy Az ötödik elem-kvízzel ünnepeljük, mert bár Jovovichról sokaknak A Kaptár-filmek ugranak be, mégis Az ötödik elem tette világhírűvé, Leeloo Minai Lekarariba Laminai Tchai Ekbat De Sebat megformálásával. Emellett a szürke téli időkben nem rossz dolog elkalandozni egy olyan színes sci-fi be, amit Besson direkt ennyire vidámra készített – mert elege volt a műfajt képviselő sötét és félhomályos filmekből.

A játék lezárult.

(Borítókép: Imdb)