Orlai Tibor: Pesszimista légkörben működünk

DBZOL20220920013
2022.12.18. 14:29
Az Orlai Produkciós Iroda vezetője szerint ennyire még soha nem voltak ráutalva a közönségre.

A rezsi emelkedése, az infláció miatt olyan eltolódás jelentkezett a költségekben, ami bizonyos értelemben a vidéki turnézást ellehetetleníti, nyilatkozta Orlai Tibor a szeretlekmagyarorszag.hu-nak.

Az Orlai Produkciós Iroda vezetője szerint ez ellen kétféleképpen lehet védekezni. „Egyrészt lehet olyan kevésszereplős előadásokat készíteni, amelyek adott esetben egy személyautóval is utaztathatók, másrészt minimális díszlettel, ami viszont egy ponton már a minőség kérdését is felveti.”

Úgy véli, sokkal erőteljesebb kooperációra van szükség a különböző színházi intézmények között, amivel sokkal kisebb költséggel lehet minőségi előadásokat eljuttatni a közösséghez.

Több néző van, mint a Covid alatt, de ez még mindig töredéke annak, ami korábban volt

– vélekedett. Hozzáfűzte: az utolsó két „békeévben” valóban a tetőfokán volt az érdeklődés. Volt olyan hónap, hogy 60-70 előadásuk volt a különböző helyszíneket és a tájelőadásokat is beleszámolva. A Belvárosi Színházban előfordult, hogy havi 30 előadást tarthattak.

Idén 16 előadást tudnak rendezni

„Ez a 16 előadás tele lesz, tehát ilyen szempontból tényleg jobb a helyzet, mint a Covid alatt, amikor sokszor meg sem telt a nézőtér, de ez akkor is csak 16 előadás. És ez minden színházban így van, nem csak nálunk.”

Emellett a vidéki előadásaik száma is drasztikusan csökkent. Azt tapasztalják, hogy az emberek a munkájuk miatt hétköznap nem jutnak el színházba, mert több műszakot vállalnak.

Vagy csináljuk, vagy végleg abba kell hagyni

– fogalmazott. Hozzátette: van egy határ, aminél nem lehet visszafogottabban működni, mert erőteljesen a minőség rovására megy, és ezt nem engedhetik meg maguknak.

Bevallotta, hogy pesszimista légkörben működnek, de nemrégiben megjelent a Voltunk, vagyunk, leszünk. Együtt, Önökkel című videóklipjük, amellyel ezt üzenik a közönség és a szakma számára:

„Nehézségek vannak, egyre nehezebb fenntartani az előadások színvonalát, de nem adjuk fel, hanem igenis próbálunk működni és fennmaradni. De csak akkor tudjuk ezt megvalósítani, ha a nézők jönnek, és vesznek jegyet.”

Soha ennyire nem voltunk még ráutalva a közönségre

– jegyezte meg Orlai Tibor.

„Mi semmilyen állami támogatást nem kapunk. Régebben volt a tao, aztán kaptunk valamennyi taokompenzációt, de mára ez is megszűnt. Hogy egy példát mondjak: A tao 390 millió volt a csúcson. Az első kompenzációs évben 200 milliót kaptunk, a másodikban 50-et, a harmadikban 5-öt” – sorolta.

Az interjúban Orlai Tibor arról is beszélt, az Orlai Produkciós Iroda megalakulásával milyen gondolkodást hozott a színházi világba, hogyan választják ki a darabokat, miként zajlik egy próbafolyamat, és hogy miért nem vonzza a rendezői szék.

(Borítókép: Orlai Tibor. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)