Csaknem egymilliárd forintért árverezték el E. T. modelljét

2022.12.19. 11:32
Több mint 2,5 millió dollárért (976 millió forintért) kelt el a Steven Spielberg E. T., a földönkívüli című 1982-es sci-fijéhez készült E. T.-modell egy kaliforniai árverésen.

A Beverly Hills-i Julien’s aukciósház közleménye szerint a Carlo Rambaldi tervezte mechatronikus modellért az első licitáló 500 ezer dollárt (190 millió forintot) kínált. A kalapács 2,56 millió dollárnál csapott le. A vásárló személyét nem hozták nyilvánosságra − írta meg az MTI. 

A korabeli technikai bravúrnak számító modellnek az arckifejezését, az orrát, a szemét, szemhéját, vállait, karjait, ujjait is lehetett mozgatni, összesen 85 ponton.

A földönkívüli látogatásáról szóló film főszerepeit Henry Thomas és Drew Barrymore alakította. A történetben gyerekek barátkoznak össze a más világból érkezett tudóssal. Barrymore, aki hétévesen alakította E. T. barátját, októberben egy tévéműsorában idézte fel, hogy amikor először meglátta a figurát, azt hitte, valódi.

Steven Spielberg filmje 4 Oscar-díjat kapott: a legjobb hang, látványeffektus, hangeffektus és filmzene trófeáját.

Spielberg sajnálja a cápákat

Spielberg egy vasárnap sugárzott rádiós interjúban őszinte sajnálatát fejezte ki, amiért A cápa című Oscar-díjas filmje nyomán a sporthorgászok megtizedelték a cápapopulációt.

A 76 éves rendező a BBC Desert Island Discs című műsorában beszélt arról, hogy az 1975-ben bemutatott produkció miatt a sporthorgászok körében célponttá váltak a cápák. Spielberg félig-meddig viccelődve azt is megjegyezte, hogy nem is nagyon mer nyílt vízben úszni, mert úgy érzi, a cápák haragszanak rá.

A cápa című horrorfilm Peter Benchley (1940–2006) amerikai író azonos című regényéből készült. A mindössze 8 millió dollárból forgatott film világszerte mintegy 470 millió dolláros bevételt hozott, három Oscar-díjat és egy Golden Globe-ot nyert.

A BBC riportjában egy horgász azt mesélte, hogy a film után ezrek indultak cápavadászatra, és Amerika egész keleti partján végig söpört ez a „tesztoszteronláz”. Benchley állítólag bocsánatot kért könyve következményeiért.