Hírességek követelik, hogy engedjék szabadon a bebörtönzött iráni színésznőt

32B73W9-highres (1)
2022.12.21. 09:59
A világ minden tájáról filmsztárok, drámaírók, regényírók és rendezők az iráni színésznő védelmére keltek, és azonnali szabadon bocsátását követelik.

Többek között Emma Thompson, Mark Rylance, Mark Ruffalo, Ken Loach, Mike Leigh, Steve McQueen, Ian McKellen, David Hare, Juliet Stevenson és Sepideh Moafi amerikai–iráni színésznő írta alá azt a nyílt levelet, amiben felháborodásukat fejezték ki Taraneh Alidoosti Oscar-díjas színésznő letartóztatása miatt – számolt be a The Guardian.

Irán egyik leghíresebb színésznőjét, Taraneh Alidoostit szombaton tartóztatták le otthonában. Azóta kiderült, hogy az Oscar-díjas színésznőt Irán hírhedt börtönébe, az Evinbe zárták, ahol köztörvényes elítéltek mellett politikai foglyokat és kormányellenes aktivistákat tartanak fogva.

A színésznőt azután csukták le, hogy Instagramon megosztott magáról egy képet, ahol hidzsáb nélkül látható, miközben egy táblát tart maga elé „Nők, élet, szabadság” felirattal. Ez az a szlogen, ami az iráni rezsim elleni tiltakozás jelképévé vált.

Alidoosti letartóztatásával sokaknak az a gyanúja, hogy az iráni kormány a színésznő esetével próbál példát statuálni, jelezvén, hogy sem az ismert sportolóik, sem a híres művészeik nem lehetnek túl népszerűek ahhoz, hogy elkerüljék a letartóztatást – a kormány álláspontja szerint – hamis és torz tartalmak terjesztése miatt.

A letartóztatás ellen felszólalók ezzel szemben azt állítják, hogy Alidoostit azért tartóztatták le, mert az Instagramon elítélte Mohsen Shekari kivégzését, amiért a 23 éves művész részt vett az Iránban szeptemberben kezdődő országos tüntetéseken, amelyeket a kurd–iráni Mahsa Amini brutális meggyilkolása robbantott ki.

A nyílt levél aláírói szerint:

Taraneh Alidoostinak – mint minden iráni állampolgárnak – joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, az egyesülési szabadsághoz, valamint az önkényes letartóztatástól és fogva tartástól való mentességhez. Ezennel szolidaritást vállalunk vele, és követeljük azonnali szabadon bocsátását és biztonságos visszatérését a családjához.

Iránban a tüntetők – köztük Alidoosti művésztársai is – az Evin börtön előtt gyűltek össze, és a nő szabadon bocsátását, illetve állapotáról szóló híreket követeltek.

Asghar Farhadi, aki Az ügyfél című Oscar-díjas filmet rendezte, amelyben Alidoosti játszotta a női főszerepet, a következőket nyilatkozta:

Négy filmben dolgoztam Taraneh Alidoostival, aki most börtönben van, mert kiállt honfitársai mellett, és ellenezte a tüntetők ellen hozott jogtalan ítéleteket. Ha ennek a fajta támogatásnak a kinyilvánítása bűncselekmény, akkor Iránnak több millió bűnözője van.

A hírességek által kifejtett ellenállás jeleként Hamid Farrokhnezhad, ismert iráni színész, író és rendező Instagramon keresztül üzent Ali Hámenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetőjének:

Te vagy az oka és a bűnöse az összes közelmúltbeli eseménynek, a te lelkeden szárad az összes vér, ami mindkét oldalról – a nép és a biztonsági erők részéről – a földre folyt. Ti vagytok a hibásak, amiért minden békés tiltakozás előtt becsukjátok a fületeket, és csak a saját hangotokat halljátok… Kegyetlenek vagytok, és a kegyetlenség halálra van ítélve.

Mohammad Mehdi Esmaili, Irán kulturális minisztere a Taraneh Alidoosti szabadon bocsátását követelő vagy az iráni rezsim ellen tüntető művészeket felszólította, hogy „inkább menjenek vissza dolgozni”.

(Borítókép: Taraneh Alidoosti 2022. május 26-án. Fotó: Julie Sebadelha / AFP)