Hiába kapott francia becsületrendet, Putyin Oroszországát választotta

S50A6-highres
2022.12.27. 08:08
Gérard Depardieu aligha tartja magát hazaárulónak, pénzéhesnek vagy hálátlannak, ám tény, amikor hazájában, Franciaországban jelentős mértékben megadóztatták az egymillió euró feletti jövedelmeket, kezet fogott Vlagyimir Putyinnal, és országot váltott. Igaz, először csupán Belgiumig ment, ám aztán jött a hívás... Orosz neve: Zserar Renevics Gyepargyjo.

Gérard Depardieu pontosan tudja, hogy nem mindegy, ha egy színész jövedelmét 75 százalékos adóval sújtják, vagy csupán 13 százalékot kell fizetnie. Merthogy tíz évvel ezelőtt ilyen anyagi megfontolások miatt váltott országot, s vette föl az orosz állampolgárságot is.

Anno ilyen szavakkal indokolta, hogy miért nem ért egyet François Hollande francia elnök adópolitikájával:

  • bünteti a sikert,
  • bünteti a tehetséget, 
  • bünteti az alkotást.

Pedig a franciák, a francia és a nemzetközi filmipar is szerette a fenegyereket, korának legjobban fizetett színészének számított. Depardieu talán ezért is viselte nehezen azt, amikor szembesült az adóváltozásokkal.

Putyint szerette, majd…

Az más kérdés, hogy költözését követően vajon mennyire számítottak őszintének Vlagyimir Putyin Oroszországáról mondott szavai, amikor a jelenleg Ukrajnát támadó elnök hazáját nagyszerű demokráciának nevezte, ám tény, ettől még valóban kedvelheti az orosz népet, annak kultúráját, történelmét. 

Az ukránok Depardieu-t 2015-ben nemkívánatos személyeknek nyilvánították, ezen azonban árnyalhat az a kijelentés, amit a színész az orosz–ukrán háború kitörését követőn fogalmazott meg: 

Az orosz nép nem felelős a vezetőik őrült túlkapásai miatt.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azonnal reagált a színész szavaira, és jelezte, hogy Depardieu valószínűleg nem teljesen érti az ukrajnai helyzetet, és felajánlotta, hogy elmagyarázza.

A francia filmgyártás ikonja

Gérard Depardieu korunk Villonja, legalábbis ez derül ki mindabból, ami kamaszkorát meghatározta. Csupán egyetlen hajszál választotta el attól, hogy többször üljön a fogdában, mint ahányszor később a kamerák elé állt. A színjátszásnak és a vele járó hírnévnek köszönheti, hogy nem kallódott el. Igaz, felnőttként sem feltétlenül arról híres, hogy értené a diplomácia lényegét. Pályája csúcsán előszeretettel mutatkozott politikusok oldalán, nem mintha erre szüksége lett volna.

Belekóstolt mindenbe, ami érdekelte, vagy amiről elhitették vele, hogy érdekli. Még borászatot is nyitott, ügyes borszakértőnek tartják, bár emlékezetes az eset, amikor 1996-ban Friderikusz Sándor vendégeként a vakkóstoláson nem ismerte fel saját borát. A bikavért viszont eltalálta. Igaz, nem egri volt, hanem szekszárdi.

Most az Index olvasói is tesztelhetik tudásukat, felidézhetik ismereteiket Gérard Depardieu életéről, filmjeiről.

A játék lezárult.

(Borítókép: Gérard Depardieu 2017. szeptember 5-én. Fotó:  Tiziana FABI / AFP)