18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mindenkit kitiltanak a francia Oscar-gáláról, akinek köze volt szexuális zaklatáshoz

GettyImages-1372857733
2023.01.03. 13:08
A César Awards, Franciaország legrangosabb filmes díjátadója bejelentette, hogy mindenkit, aki ellen szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádak miatt nyomozás folyik, kizárnak a februári ceremóniáról.

Sofiane Bennacer feltörekvő színésznő ellen a rendőrség nemi erőszak és erőszakos közösülés vádjával indított nyomozást. Ezután a francia Oscar-gálának hívott César Awards szervezői attól tartanak, hogy a február 25-i eseményen tüntetések robbannak ki.

A 25 éves Sofiane Bennacer, aki tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, a Les Amandiers (Örökké fiatalok) című filmben játszott szerepéért, amely egy szexuálisan kicsapongó drámatagozatos diákcsoportról szól az 1980-as években, a díj esélyesének számított, amíg ki nem tiltották az erőszakkal kapcsolatos vádak miatt – írja a The Guardian.

A César-díj az Oscar-díj franciaországi megfelelője. A 2020-as díjátadón tiltakozás fogadta a legjobb rendezőnek járó díjat az 1970-es években egy gyermek megerőszakolásáért elítélt Roman Polanski miatt, ami a César Akadémia jelentős átszervezését váltotta ki.

Vitatott, mikor kit kellene kitiltani

Az akadémia közleményében tudatta, hogy mindenkit, akire erőszakos, különösen szexuális vagy szexista jellegű erőszak miatt börtönbüntetés várhat, kizárnak a következő ceremóniáról.

Úgy döntöttünk, hogy nem tüntetjük ki azokat az embereket, akiket az igazságszolgáltatás erőszakos cselekmények miatt kérdőre vonhatott

– közölték, hozzátéve, hogy a lépésre „az áldozatok iránti tiszteletből” került sor, még akkor is, ha csak „feltételezett” áldozatokról van szó.

Sofiane Bennacer novemberben került le a lehetséges jelöltek listájáról, miután a médiában újabb vádak láttak napvilágot. Nővére, Carla Bruni énekesnő és a volt francia first lady szerint a Bennacerrel való bánásmód aláássa az ártatlanság vélelmét, a „demokrácia egyik alapját”.

A César Akadémia közölte, még mindig vitatja, hogy a szexuális visszaéléssel megvádolt személyeket teljesen ki kellene-e tiltani a jövőbeni jelölésekből és díjakból, és a döntés a következő hetekben várható.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép:  A César Awards, Franciaország legrangosabb filmes díjátadója 2022. február 25-én, Párizsban. Fotó: Francois Durand/Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport