Meghalt Dobák Lívia

2023.01.08. 14:53
A Jászai Mari-díjas dramaturg hosszú, méltóságteljesen viselt betegség után halt meg vasárnap reggel.

Hatvanhét éves korában meghalt Dobák Lívia, Jászai Mari-díjas, Bálint Lajos-vándorgyűrűvel kitüntetett dramaturg – tudatta közleményben a Magyar Színházi Társaság és a Színházi Dramaturgok Céhe.

Dobák Lívia hosszú, méltóságteljesen viselt betegség után hunyt el vasárnap reggel.

Újabb nagy veszteség érte a magyar színházi életét. Életének 67. évében hosszú, méltóságteljesen viselt betegség után, 2023. január 8-án elhunyt Dobák Lívia Jászai Mari-díjas, Bálint Lajos-vándorgyűrűvel kitüntetett dramaturg

– írták.

Dobák Lívia 1982-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát. Számos vidéki színházban dolgozott dramaturgként, és egyengette a kortárs magyar drámaírók útját.

Pécs, Debrecen, majd 1993-tól a Budapest Bábszínház következett, míg 2011 és 2016 között a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeti vezetője volt.

A Magyar Színházi Társaság és a Színházi Dramaturgok Céhe a közleményben arról is megemlékezett, hogy Dobák Lívia rendszeresen részt vett az utóbb említett társulás munkájában, a kortárs magyar drámák megírását elősegítő Nyílt Fórum szervezésében.

Dobák Lívia dramaturgként többek között Parti Nagy Lajos, Háy János, Garaczi László, Varró Dani, Darvasi László vagy Borbély Szilárd műveire irányított reflektorfényt, és tette őket színházi berkekben is érvényessé.