Nyolcméteres Gizella is táncolni fog az utcabálon

ZS 7199
2023.01.10. 05:53
Ragyogj! címmel rendezik meg 2023. január 21-én azt a látványos show-műsort, amellyel kezdetét veszi Veszprémben és a Bakony–Balaton régióban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozata. A hétvégén 13 helyszínen ötven kulturális esemény várja a látogatókat Veszprém belvárosában. A szervezők az év folyamán a szomszédos országokból is várnak látogatókat, és vallják, hogy a kultúrának közösségépítő és térségfejlesztő ereje van.

Egész évben érdemes lesz Veszprémbe és a térségbe látogatni, de január 21–22-én olyan látványos összművészeti produkcióval kezdődik az Európa Kulturális Fővárosa év, hogy kár lenne kihagyni.

Veszprém eddig is Európa Kulturális Fővárosa volt, de most már papírunk is van róla

– mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a rendezvénysorozat nagyszabású nyitóünnepségét.

Január 21-én, szombaton a DJ Palotai és DJ Cadik által cerebrált PomPom Partyval indul a nap, és egészen estig koncertek várják a látogatókat a Papírkutya Kultúrbisztróban. A város különböző pontjain népzenészek, néptáncosok, bárzongoristák, énekkarok és zenészek szórakoztatják majd a közönséget. Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei muzsikálnak egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

Nyolcméteres Gizella

Este nyolckor pedig Ragyogj! címmel kezdetét veszi három helyszínen – az Óváros téren, a Kossuth utcán és a Várban – az a nagyszabású show-műsor, amivel hivatalosan is elindul az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozata.

A show-műsorban Bozsik Yvett táncosai mellett ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus vezetésével a verbunkos műfaj kap majd főszerepet, és részesei lehetünk annak, ahogy a néptánc találkozik a kortárs tánccal, és a sajtótájékoztatón Can Togay János, az EKF kulturális és kreatív főtanácsadója azt is elárulta, hogy 

a táncosok között „fellép” a városhoz szoros szálakkal kötődő Gizella királyné is, egy nyolcméteres báb képében.

Mindemellett látványos fényfestés kíséri a produkciókat a Kiégő Izzók csapata jóvoltából. Mindeközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa Kulturális Fővárosa program víziója.

A megnyitóünnepen a három veszprémi helyszín bármelyikét választhatjuk, az élmény nem marad el és nem maradunk le egy pillanatról sem: a vetítések elhozzák a többi helyszín eseményeit is.

DJ-k és a Himnusz

Az öt órakor kezdődő, zárt körű protokolláris megnyitót – amelyet M. Tóth Géza rendez – a Duna Televízióban, a nyilvános ünnepséget az M5 csatornán is követni lehet, de érdemes inkább személyesen ellátogatni Veszprémbe, mert a megnyitó után utcabál veszi kezdetét.

A különleges, utcaszínházi dobshow-val, a Spark!-kal a forgatag bármelyik pontján lehet majd találkozni, a Posta előtti téren pedig Necc Party kezdődik 21 órától. Az Óváros téren a híres bécsi Kruder & Dorfmeister DJ-duó produkcióját az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet viselő másik két várost képviselő temesvári és eléfszínai DJ-k műsora egészíti ki.

Másnap az Óvárosi Piacon kezdhetjük a napot, ahol helyi termékek, valamint a Bakony–Balaton régió termelői és gazdái várják a vásárlókat. Az érdeklődők városi és várbeli sétákon ismerhetik meg Veszprém titkait. Január 22-én Veszprém is a magyar kultúra napját és a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepli.

A Nagy Himnusz sztori című zenés irodalmi eseményen Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélget a műről

a Pannon Egyetem aulájában, miközben a Mendelssohn Kamarazenekar zenél. Este Háy János felolvasószínházi előadásának lehetünk a részesei. A programokról egy appilkáció segítségével is tájékozódhatunk, és összeállíthatjuk magunknak a saját EKF-ünket, tudtuk meg Markovits Alíztól, a VeszprémBalaton 2023 Zrt. vezérigazgatójától. 

A kulturális évadhoz Veszprém mellett további 116 település csatlakozott. A szervezők reményei szerint az Európa Kulturális Fővárosa programév indulásával olyan időszak veszi kezdetét, amely minden itt élő és ide látogató számára új ajtókat nyit meg, olyan ajtókat, amelyek gazdag kulturális kincseinkre, értékeinkre nyílnak. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő „történelmileg egyedülálló lehetőségnek” nevezte az Európa Kulturális Fővárosa-programsorozatot. Szerinte a kultúra nemcsak közösségteremtő, hanem térségfejlesztő erő is, és a cél az, hogy Veszprém és környéke egyfajta kulturális-kreatívipari térséggé váljon. 

(Borítókép: Porga Gyula, Markovits Alíz, Navracsics Tibor és Can Togay János. Fotó: Szollár Zsófi / Index)