Csütörtököt mondott a Wednesday a Golden Globe-gálán

GettyImages-1455644561
2023.01.11. 06:02
Magyar idő szerint január 11-én hajnalban rendezték a 80. Golden Globe-díj-átadót. A szobrokat a Beverly Hills-i Beverly Hiltonban adták át.

Az Oscar és az Emmy után a legrangosabb elismerésnek számító Golden Globe-díjakat máig a visszafogott gála keretében adják át. Nem volt ez másképp idén sem, az ünnepség különösebb történések nélkül zajlott.

Tarolt az Abbott Általános Iskola, a Fehér Lótusz, de szépen szerepelt A sziget szellemei, valamint a Minden, mindenhol, mindenkor stábja is.

A legjobb filmdráma A Fabelman család lett.

A legjobb drámasorozatért járó díjat a Sárkányok háza zsebelte be. Az ifjú, valamint az idősödő főhősnőt alakító két színésznő, Milly Alcock és Emma D'Arcy könnyes szemekkel álltak fel a színpadra. A legjobb musical/vígjáték címet A sziget szellemei érdemelte ki.

A legjobb női mellékszereplő Angela Bassett lett, aki 1994 után ismét átvehette a díjat, most azonban a Fekete Párduc 2-ben nyújtott alakításáért. A színésznő elmondta, a három éve tragikusan meghalt Chadwick Boseman szelleme máig átjárja a stábot.

A kategóriák között Jennifer Coolidge, a Fehér Lótusz sztárja szórakoztatta a közönséget. Ő vihette egyébként haza a legjobb női mellékszereplő minisorozatban díjat a Fehér Lótuszban nyújtott alakításáért. A férfiak között ebben a kategóriában Paul Walter Hauser (Fekete madár) vitte el a pálmát.

Furcsa fordulatok 

A két zenei díjat az elmúlt hónapok talán legfelkapottabb színésznője, Jenna Ortega adta át. A legjobb eredeti filmzene díját Justin Hurwitz kapta a Babylon zenéjéért. A többszörös Golden Globe-díjas filmzeneszerző az állami iskolák fontosságát hangsúlyozta, hiszen azoknak hála rengeteg lehetőség nyílik meg a gyerekek előtt – csakúgy, mint egykor neki is a zenélés esetében. A legjobb eredeti filmbetétdal díjat a Naatu Naatu dalnak adták: RRR (MM Keeravani, Kala Bhairava, Rahul Sipligunj). 

Legjobb színésznő (musical/komédia tévésorozat) címet sokan megelőlegezték Jenna Ortegának Wednesday Addams megformálásáért, a díjat azonban Quinta Brunson kapta az Abbot Általános Iskolában nyújtott alakításáért.

Legjobb színész musical/vígjátékban Colin Farrell lett (A sziget szellemei), míg a legjobb színésznő Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor), aki szinte ki sem akarta engedni a kezéből a díjat. A 60. születésnapját nemrég ünneplő Yeoh az ázsiai nők helyzetéről is beszélt amellett, hogy kifejezte háláját a stábtagoknak.

A legjobb animációs film a Pinokkió lett.

Az animáció mozi – jelentette ki a rendező, miután átvette a díjat.

A legjobb színész (dráma) Austin Butler lett az Elvis filmbéli szerepével. A legjobb színésznő díjat drámasorozatban Zendaya nyerte Rue Bennett megformálásáért. Az Eufória sztárja nagyon elfoglalt, a díjátadón sem tudott részt venni, hiszen éppen forgatott. A legjobb női mellékszereplő tévésorozatban Julia Garner (Ozark) lett.

Ryan Murphy nyerte a Carol Burnett-díjat. A rendező két és fél évtizedes karrierjéről Billy Porter tartott szívhez szóló beszédet, sőt még egy videóválogatással is tisztelegtek előtte. A Cecil B. DeMille életműdíjat idén egy másik Murphy – Eddie Murphy – kapta. A showbizniszben 46 éve dolgozó színésznek már igazán kijárt az elismerés, erre enyhén célzott is a beszédében.

A legjobb minisorozat/antológiai sorozat/tévéfilm a Fehér Lótusz lett. A kategória legjobb női főszereplőjének Amanda Seyfriedet (A kibukott), a legjobb férfi főszereplőnek Evan Peterst (Jeffrey Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori) választották.

A legjobb nem angol nyelvű filmnek járó díjat az Argentina, 1985 nyerte, míg a legjobb forgatókönyvért járó szobrot Martin McDonagh vihette haza A sziget szellemeiért. A legjobb rendező díjat Steven Spielberg kapta A Fabelman család című filmért.

További díjazottak:

Legjobb színész drámasorozatban: Kevin Costner – Yellowstone

Legjobb színésznő (dráma): Cate Blanchett – Tár

Legjobb komédia/musical tévésorozat: Abbott Általános Iskola

Legjobb férfi mellékszereplő (musical/dráma/tévésorozat): Tyler James Williams – Abbott Általános Iskola

Legjobb férfi mellékszereplő: Ke Huy Quan – Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb színész (musical/tévésorozat): Jeremy Allen White – A mackó

(Borítókép: Julia Garner a legjobb női mellékszereplő tévésorozatban-ért járó díjjal 2023. január 10-én. Fotó: Trae Patton / NBC / Getty Images)

   • Hírek
  • Megtakarítás