Debrecenben kiderül, hol tart a magyar filmipar

2023.01.12. 16:47
A debreceni Magyar Filmszüret az ország egyik legnagyobb, hazai filmekkel foglalkozó fesztiválja. Immár hetedik alkalommal vetítik le a megelőző év magyar filmalkotásainak javát. Néhány tavaly elkészült film pedig az országos premier előtt látható az Apolló moziban.

A 7. Magyar Filmszüreten 10+1 napon keresztül váltják egymást a vetítések, és szinte minden napján közönségtalálkozóval várják a nézőket.

Idén Tiszeker Dániel filmrendező és Stork Natasa színésznő vállalta el a fesztivál védnöki címét.

Tiszeker Dániel rendező olyan közönségsikereket tudhat maga mögött, mint a #Sohavégetnemérős, a Nagykarácsony és a Nyugati nyaralás. A Nagykarácsony itthon 130 ezres nézettséget produkált 2021-ben, a Nyugati nyaralás pedig 2022 legnézettebb magyar mozifilmje lett több mint 83 ezer nézővel. Dániel a Nyugati nyaralást kíséri el a fesztiválra, és a film után találkozni is lehet vele.

Stork Natasa színésznő az Oscar-díjra nevezett Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért számos nemzetközi elismerésben részesült. A Veszélyes lehet a fagyi című filmben nyújtott alakításáért a New York-i Filmhéten a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át. Ezt a produkciót a Filmszüretre is elkíséri védnökként, ahol vetítés után személyesen válaszol a nézőkben felmerülő kérdésekre.

A fesztivál programjában a nagyjátékfilmeken kívül ismeretterjesztő, dokumentum- és animációs filmeket is találnak az érdeklődők.