Márciusban érkezik a következő kardozós magyar film

hadik 10 (1)
2023.01.12. 14:42
Március 9-től vetítik a magyar mozik a legújabb kori filmgyártásunk történelmi vonulatának következő darabját, a Hadik című filmet. A történet a legendás huszárcsínyt dolgozza fel, amikor Mária Terézia vitéz daliái 1757-ben elfoglalták és megsarcolták a porosz Nagy Frigyes fővárosát.

A nagyszabásúnak ígérkező történelmi kalandfilmben Horváth Lili alakítja a küldetésnek szabad utat adó Mária Terézia királynőt. A vakmerő lovas vezér nyergébe Trill Zsoltot ültette a filmet rendező Szikora János. A főhős mellett tűzön-vízen át kitartó bajtársat, Gvadányi Józsefet Molnár Áron eleveníti meg. Áron mellől ezúttal sem hiányozhat Szabó Győző, aki Ried ezredes szerepében segíti a huszárokat a szász gyalogosok élén.

Hiteles menték

A forgatókönyvet és a forgatást alapos kutatómunka előzte meg. A történelmi események mellett tanulmányozták a korabeli miliő, mindennapi élet részleteit is a hitelesség érdekében. Ebben a munkában prof. dr. Csikány Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, valamint dr. Lázár Balázs hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum bécsi kirendeltségének kutatója segített a filmkészítőknek.

A porosz, az osztrák, a szász és magyar uniformisokat is katonai szakértők segítségével rekonstruálták. A huszárokat alakító színészek, mint Trill Zsolt, Molnár Áron, Szalma Tamás és a többi katonaszereplő a forgatás előtt rengeteg vívó- és lovaglóleckét vett, hogy hitelesen vehessen részt a csata- és ostromjelenetekben – biztatják a reménybeli nézőket a produkció sajtóanyagában.

A rangos szereplőgárdában az említetteken kívül is olyan neves művészek szerepelnek, mint Szalma Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán, Julia Jakubowska, Gáspár Sándor, Forgács Péter, Derzsi János és Tordy Géza.

A Hadik a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Nagy Endre (56 csepp vér, A rózsa éneke). A film rendezője Szikora János (Kaméliás hölgy, Ítélet és kegyelem), technikai rendezője Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak).

A film akciójelenetei megtervezésében a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent (Robin Hood, Az ember gyermeke, Amerika kapitány) és Gulyás Kiss Zoltán működött közre. A film operatőre Győri Márk (Víkend, Varga Katalin balladája, Hétköznapi kudarcok).

A film a Vertigo Média forgalmazásában kerül a mozikba.

(Borítókép: Vertigo Film)