Egyre többet foglalkozunk saját magunkkal

DSC7417
2023.01.16. 17:36
2022-ben leginkább önismereti könyveket, krimit, romantikus műveket, szépirodalmi alkotásokat és gyerekkönyveket olvastunk. A legnagyobb változást a pszichológiai tematikájú művek előretörése jelentette, az elmúlt évekhez képest tovább erősödött a pozíciójuk, uralják a sikerlistákat – derült ki a Bookline felméréséből.

Tizenhat önismereti alkotás található 2022 ötven legsikeresebb alkotása között, míg a második legnépszerűbb kategória a szórakoztató irodalom kilenc művel, a harmadik helyen pedig a szépirodalom áll hét ilyen könyvvel.

A Bookline kimutatása szerint Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye lett 2022 legnépszerűbb könyve. A titokzatos lápi lány történetét megjelenése óta több mint 12 millió példányban értékesítették világszerte, nyáron debütált a könyvből készült film is.

Karácsonykor gasztronómia

A második legkeresettebb könyv dr. Máté Gábor legújabb írása lett: a Normális vagy a betegségek valódi okait mutatja be, miközben éles kritikákat fogalmaz meg világunkról. A népszerű klinikai szakpszichológus, író Orvos Tóth Noémi is felkerült a dobogóra: harmadik helyen végzett a Szabad akarat, az ötödik helyen pedig az Örökölt sors című műve. Az önismereti könyvek táborát erősíti Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve, amelyben a magyar származású holokauszttúlélő, pszichológus saját történetét vetette papírra. 

Náray Tamás Anyám szerint című regénye is szépen szerepelt, 2022 legkeresettebb magyar nyelven írt szépirodalmi műve lett. A Spanyolországban élő író, divattervező, festőművész személyes hangvételű, szókimondó kötetében családi történeteket tár az olvasók elé.

Az ünnepi időszakban az olvasók rákaptak Dragomán György Adjuk meg a módját! című irodalmi főzőskönyvére, ami a hónap legnépszerűbb gasztronómiai írása lett. A legkeresettebb szórakoztató mű Robert Galbraith A Koromfekete szív című krimije lett, az életrajzi írások közül pedig Matthew Perry Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című visszaemlékezése érdekelt a legtöbbeket. Kedvelt alkotás lett még a tavaly elhunyt Kossuth-díjas író, Moldova György Ha meghalsz, veled mehetek? című műve is, amely a szerző utolsó kéziratából készült. 

(Borítókép: Máté Gábor 2022. október 19-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Babaváró hitel