Az ifjúsági krimi, amelynek a Sose halunk meg című filmet köszönhetjük

2023.01.18. 12:36
Negyven éve, 1983-ban jelent meg Nógrádi Gábor első ifjúsági regénye, a Hecseki és a gyerekrablók, amelyből film is készült.

Nógrádi Gábor író, költő szerint a kamaszok, akik akkor olvasták, ma már szülők lehetnek, sőt néhányan talán nagyszülők. A könyvből Gyerekrablás a Palánk utcában címmel film készült, amelyre mintegy hétszázezren vettek mozijegyet. A regény az irodalomtankönyvekbe is bekerült.

A regényből 1985-ben tévéfilm készült Koltai Róbert főszereplésével. A szerző Dávid Anti tenyérbemászó figuráját kisebbik fiáról, Bence Szabolcsról mintázta. 

A filmben Bence saját magát játszotta. Ám a rendező nem tudta, hogy az én fiam, amikor kiválasztotta a szerepre

– emlékezett vissza Nógrádi Gábor.

Egy villanás volt az egész

A film címe Gyerekrablás a Kakas utcában lett volna, de egy esős jelenetben Bánsági Ildikó mögött felvillant a palotai Palánk utca névtáblája, és a címet át kellett írni

– mesélte.

Az IBBY-életműdíjas, Janikovszky Éva-díjas költő, író elmondta, a filmet Újhelyi János író-dramaturgnak köszönhetjük, aki a történetet beajánlotta Mihályfy Sándor rendezőnek, aki az Indul a bakterház című filmet rendezte.

Nógrádi megjegyezte, hogy a film főszereplője, Koltai Róbert a forgatás alatt kezdte mesélni nagybátyja történetét, amelyből később megszületett a harminc éve bemutatott Sose halunk meg című film.