Egy magyar felzárkóztatási projektet díjaztak Prágában

2023.01.21. 17:02
2022 decemberében bűnmegelőzési díjat nyert Prágában egy magyar kezdeményezés, az ART-RAVALÓ, amely az állami gondozásból érkező fiataloknak igyekszik új esélyt és perspektívát adni az életben, a művészetek világával karöltve.

Decemberben tartották Prágában a European Crime Prevention Award and Best Practice 2022 (Európai Bűnmegelőzési Díj 2022) nemzetközi eseményét, amelyre Európa országaiból összesen 17 projekt érkezett. Magyarországot a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Faktor Terminál Egyesület közös szociális-művészeti projektje, a hátrányos helyzetű, illetve gyermekvédelemben nevelkedett fiatal felnőttek számára életre hívott és ötödik éve működő ART-RAVALÓ képviselte.

A beérkezett projektek közül többet is díjaztak. Az első díjat a Svédország, a másodikat a Hollandia, a harmadikat a Dánia, a negyediket pedig a Magyarország által delegált projekt nyerte el. 

Hatalmas elismerés ez a díj mindannyiunk számára, akik részt veszünk az ART-RAVALÓ-ban: a fiatalok számára, akik egy éven át a komplex projektben dolgoznak, gazdagodnak velünk együtt, számunkra, alkotók, a projekt életre hívói és működtetői számára és támogatónk, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács számára is

– írja Schermann Márta, az ART-RAVALÓ szakmai vezetője az Indexhez is eljuttatott közleményben.

Erről szól a magyar projekt 

Az ART-RAVALÓ projektben a fiatalok kilenc hónapig felnőttképzésben regisztrált művészeti és pályaorientációs képzésben vesznek részt. A művészeti tevékenységen keresztül személyiségfejlesztésre, hosszabb távon pedig a pozitív jövő- és énkép kialakítására nyílik lehetőség, ami elősegíti a társadalmi beilleszkedést és a későbbi sikeres munkavállalást is.

A program része a színházművészeti képzés, az életvezetési tanácsadás, élménypedagógiai műhelyek, valamint sor kerül a fiatalok gazdasági alapismereteinek fejlesztésére, egyéni pályaorientációs tanácsadó programra és személyre szabott coachingra is.

Kiemelt szerepet kapnak a kortárs csoporttal való rendszeres találkozások, valamint a kulturális horizont tágítása színház- és múzeumlátogatásokon keresztül. A fiatalok ingyenes szállást, ellátást és helyi közlekedési bérletet kapnak, valamint pályaválasztásukat segítő felnőttképzési tanfolyamokon vehetnek részt, és 3 hónapig tartó munkahelyi tapasztalatokat is szereznek szakmai gyakorlat formájában. A projektben való részvétel ingyenes.

„Állami gondoskodásból érkező fiatalokkal dolgozunk, akik sok esetben családban nőttek fel, tehát nevelőszülők gondoskodásával, de sokszor mire hozzánk elkerülnek, már akár 10-15 családot megjártak. Mi gyakran az utolsó lépés és egyben az első lépés is vagyunk a számukra. De nem csupán ezeket a fiatalokat vesszük fel, számtalanszor nagyon szép nevelői háttérrel bíró, állami gondoskodásból érkező fiatalok is vannak nálunk. Komplex csoportot építünk minden évben, akik nagyon jól kiegészítik egymást. 

Idén is van olyan nálunk, aki 2-3 letöltendőből érkezett hozzánk, korábban volt olyan, aki emberkereskedelemnek volt kiszolgáltatottja, vagy prostitúcióból érkezett. Nehéz szó ez, hogy áldozat, és ezt próbáljuk mindennap, amikor együtt dolgozunk, elfelejteni, de valójában ők a társadalomnak az áldozatai

– nyilatkozta Schermann Márta, az ART-RAVALÓ szakmai vezetője.