Z generációs csajok történetével nyit a Finn Filmnapok

2023.01.26. 17:48
Idén február 15–19. között immár tizenkettedik alkalommal nyerhetünk betekintést a finn filmes kultúra legjavába, hiszen a Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.

Nemzetközi filmfesztiválok nyertes filmjeivel, kerekasztal-beszélgetésekkel érkezik a 12. Finn Filmnapok a Toldi moziba. A korábbi évekhez hasonlóan rövidfilmvetítésekkel is várják a szervezők a vendégeket február 18-án. 

Az esemény nyitófilmje az Alli Haapasalo rendezte Csajfilm, amely három Z generációs barátnő kapcsolatáról mesél a zord és sötét finn télben.

A fesztivál másik izgalmas, fiatal generációt bemutató darabja a Heartbeast (Szívrobbanás) című alkotás, amelyben kulturális különbségek mentén figyelhetjük meg a finn és francia fiatalok mindennapjait és összekapcsolódási lehetőségeit.

A drámák mellett a csípős humor is megjelenik a filmekben. A Karaokeparadicsom című filmben például a finn karaokeéneklők világába és mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást.

A dokumentumfilmes szekció egyik kiemelt alkotása az Állati jogok című mű, amelyben egy finnországi állatvédő aktivista szemén keresztül láthatjuk az állatvédelem őszinte és naiv, valamint politikailag megkeményedett arcát. A filmhez kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést szerveznek, amelyen az alkotás rendezői, Saila Kivela és Vesa Kuosmanen, valamint Kapronczai Erika vesz majd részt.

Azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható. A fesztivál programja folyamatosan bővül.