Halász Judit nem szeretne többé egy színházba kerülni Eszenyi Enikővel

TZIHZ20191106029
2023.01.28. 12:09
A Kossuth-díjas színésznőnek vegyes érzései vannak a Vígszínházban eltöltött eddigi hatvan évével kapcsolatban.

A Heti Libazsír című YouTube-műsorban Halász Judit volt a vendég. Többek között arról is mesélt, pár hete szerzett tudomást arról, hogy egy tribute zenekar az ő dalait játssza, ez pedig rendesen megdöbbentette, ugyanis ilyet egy művész halála után szokás csinálni.

A Kossuth-díjas színésznő hatvan éve tagja a budapesti Vígszínháznak, ám vegyes érzelmei vannak a társulat, az elmúlt évtizedek kapcsán. Akadnak szép, illetve kevésbé szép emlékei is.

Mesélt jubileumi évadáról, amikor mindenki egy nagyszínpados előadást várt a színésznőtől – főleg, hogy az alkalom egybeesett betegsége utáni visszatérésével –, ám végül csak a teátrum egy kisebb stúdiójában játszott előadásban kapott szerepet. Ez az énekes-színésznőt is meglepte, elárulta, hogy rosszulesett neki, valamint egy kicsit megbánta, hogy ennyi ideig hűséges maradt az intézményhez.

Hol megbánom, hol nem bánom meg. Voltak periódusok és időpontok, amikor megbántam, és azt mondtam, nekem mégiscsak el kellett volna innen mennem, de voltak olyan időpontok is, amikor jól éreztem magam. Az utolsó években már nem szerettem bemenni sem a Vígszínházba.

Halász Judit itt az Eszenyi-korszakra utalt, bár hozzátette, hogy nem szeretne részletesebben belemenni a témába. Ez nagyon rossz érzéssel töltötte el, fájdalmas néhány év volt.

Egy kitűnő színésznőről beszélünk, aki nagyon sok nagyszerű dolgot csinált, és remélem, hogy fog is csinálni, de én nem szeretnék vele egy színházba kerülni többé

– zárta le a témát Halász Judit.

2020-ban több mint hatvan színész és más színházi dolgozó vádolta meg verbális erőszakkal és hatalmi visszaéléssel a Vígszínház akkori főigazgatóját. Azt állították, hogy Eszenyi Enikő megalázó kommunikációja, agresszív vezetői módszerei elviselhetetlen munkakörülményeket teremtettek. A fővárosi önkormányzat mindezek miatt az ügyek feltárást célzó vizsgálatot is indított, ám annak eredményét azóta sem hozták nyilvánosságra.

Akkoriban Halász Judit is szót emelt a módszerek ellen. A Blikk Halász Judit mostani kijelentései után megkereste Eszenyi Enikőt, aki azonban nem reagált az elhangzottakra.

(Borítókép: Halász Judit 2019. november 6-án. Fotó: Zih Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Árfolyam