Megnyitották az „északi Stonehenge”-et

2023.02.03. 20:11
Pénteken megnyitották a Thornborough Hengest, az „északi Stonehenge”-ként is emlegetett újkőkori komplexumot. A kulturális örökségvédelemmel foglalkozó brit kormányhivatal, a Historic England tájékoztatása szerint lemondott a területről az a cég, amely kőfejtőt működtetett ott.

A prehisztorikus régészeti lelőhely egy három, kört formáló struktúrából álló együttes, amely Leedstől mintegy 30 kilométerre északra, Ripon közelében található.

Keletkezési idejét időszámításunk előtt 3500 és 2500 közé teszik.

A több mint 200 méter átmérőjű körök valaha bizonyára gyülekezési pontként szolgáltak, ahol ünnepségeket, kereskedelmi találkozókat vagy vásárokat tarthattak. A kutatások eredményei arra utalnak, hogy az építmény több kilométeres távolságból is jól látható lehetett.

A kulturális örökségvédelemmel foglalkozó brit kormányhivatal, a Historic England úgy véli, hogy „a Thornborough Henges valószínűleg a délnyugat-angliai Stonehenge és a skóciai Orkney-szigetek közötti időszak legjelentősebb ősi emlékének számít”. 

Több szempontból is emlékeztet a Délnyugat-Angliából már jól ismert Stonehenge-re.

Ugyanúgy köröket formáz, és sok ember munkájával épülhetett fel, ami jellemzi, milyen nagy jelentőségű építmény lehetett a maga korában. Falmaradványai még ma is jól láthatók, és a nagy körök a magasból is kivehetők, ugyanakkor jelentős állagromláson vannak túl, mivel régóta művelés alatt állt az érintett földterület.

Duncan Wilson, a Historic England vezetője „több ezer évet átívelő, gyönyörű és titokzatos érzést keltő kapcsolódási pontként” jellemezte az újkőkori tájegységet. Az emlékpark megnyitását a nagyközönség előtt az a 2016-ban kötött egyezmény tette lehetővé, amelyet a terület korábbi tulajdonosával, egy építőipari vállalattal kötöttek. 

A cég kőfejtőt működtetett ott, de hosszas viták után lemondott a területről.

A Thornborough Henges megnyitásával kapcsolatban Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is megszólalt, aki a terület megválasztott képviselője is. Sunak szerint az új látványosság nagyon sokat segít majd az Egyesült Királyság történelmének elmesélésében. A pénteken megnyitott emlékpark olyan híres, a brit kulturális örökség részét képező műemlékekkel kerül egy csoportba, mint például a Severn folyót átívelő Vashíd, a római korból megmaradt Hadrianus-fal, a délnyugat-angliai Stonehenge vagy a doveri kastély.  • Hírek
  • Árfolyam