2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Rajtaütéssel kobozzák el az illegális favágók láncfűrészeit

2023.02.04. 19:40
A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) minden évben elhozza a világ legizgalmasabb dokufilmjeit. Idén a Fülöp-szigeteki klímaharcot bemutató Vérző sziget is felkerült a listára.

A Fülöp-szigetek az egzotikus nyaralások kedvelt helyszíne hófehér homokos strandjaival és gyönyörű természeti látványosságaival. A háttérben azonban vérre menő harc megy az erdők és az állatvilág megóvásáért. Karl Malakunas rendező az illegális fakitermelők és a természetvédők kereszttüzében forgatott Vérző sziget (Delikado) címmel letaglózó dokumentumfilmet Palawan tartományról és a korrupt kormányról.

Erőszak és korrupció

A film két fontos személyt és csapatát követi. Az egyikük Bobby Chan, az önkéntes para-enforcerek (PNNI – Palawan NGI Network Inc.) vezetője, a másikuk pedig El Nido polgármestere, Nieves Rosento. Mindketten a környezetvédelem élharcosai. Rosento politikai erővel küzd Palawan gyönyörű természetének megóvásáért, míg Bobby Chan és csapata rajtaütéssel kobozza el az illegális favágók láncfűrészeit. Ezek a rajtaütések viszont igen kockázatosak, hiszen a favágók gyakran felfegyverkezve várják a PNNI embereit. A doku közepe felé pedig láthatjuk, mi történik, ha rosszul sül el egy akció. Bobby Chan jó barátját és környezetvédőtársát, Kapet ugyanis lelövik. A két „főszereplő” szála itt találkozik.

Fontos szerepet kapott a filmben a korrupció és a lejárató kampányok hatása. Az El Nido-i polgármester-választás előtt Rosentót a kormány felírta a drogügyletekbe keveredett politikusok listájára, mindenféle bizonyíték nélkül. Rosentót ezért a kampánya alatt folyamatosan rendőrök követték. Ezzel szinte ellehetetlenítették a nőt, amihez hozzájött még az is, hogy ellenfele bizonyos szavazókerületekben pénzt osztott.

Minden politikus pénzt ad az embereknek, mert az emberek szeretnek kérni. »Szükségletek…« De nem fizettük le őket. Ez csak vádaskodás

– mondta a megválasztott polgármester a filmes csapatnak.

Klímaharc a szigeten

Szintén letaglózó, hogy a fakivágások egy részét a kormány intézi, leginkább a turizmus miatt. Bobby Chan többször is levélben szólította fel a kormányzót a fakivágások befejezésére, de ezt a politikus fenyegetésnek vette. 

Ennek pedig az a következménye, hogy Chan bármelyik pillanatban merénylet áldozata lehet.

A Vérző sziget ráébreszti az embert arra, hogy mennyire keveset tud a világról. A lélegzetelállító távoli felvételek bemutatják Palawan élővilágát és erdőit, míg a közeli képek karnyújtásnyira hozzák a borzalmakat. Tom Bannigan operatőr és a rendező kiváló érzékkel vették fel ezeket. A filmben két nyelven folynak a beszélgetések, ez a tagalog (filippínó) és az angol. A Fülöp-szigeteki lakosok beszédben gyakran keverik a két nyelvet, amit kifejezetten érdekes hallgatni.

Félelmetes és megható látni, hogy ezek a civilek mennyit küzdenek otthonaikért és földjeikért. Megfigyelni, hogy mennyi embert érint a klímaválság, a korrupt kormány tevékenysége és a féktelen turizmus, hogy a Fülöp-szigetek csodája mennyi eltitkolt vagy eddig nem ismert borzalmat rejt. Bobby Chan és Rosento kiemelkedő alakja a környezetvédelemnek, Karl Malakunas rendező pedig remekül fogta meg a történetüket.