Gyerekbántalmazót dicsőít a készülő Michael Jackson-film Dan Reed szerint

afp.com-20190125-PH-GTY-1088503896-highres
2023.02.06. 11:33
Életrajzi film készül a pop koronázatlan királyáról, ám a Leaving Neverland című dokumentumfilm (amiben Jackson bántalmazásának két áldozata nyilatkozik sokkoló részletességgel) rendezője úgy érzi, hogy ennek a produkciónak nem szabadna megszületnie.

Dan Reed szerint elfogadhatatlan üzenetet közvetít a készülő Michael Jackson életrajzi film. Reed rendezte a Leaving Neverland című 2019-es dokumentumfilmet, amely a popsztár gyerekekhez fűződő egészségtelen viszonyát próbálta feltárni. A The Guardian oldalán Reed azt fejtegeti, hogy fél attól, hogy a készülő film megszépíti a popsztár életének sötét pillanatait, amivel egyenesen beletipor minden áldozat, hasonló bántalmazást megélt elszenvedő lelkébe.

A Leaving Neverland rendezője leginkább azért aggódik, mert a film producere Graham King (Bohemian Rhapsody), aki Jackson hagyatékának végrehajtóival, John Brancával és John McClainnel közösen dolgozik a filmen.

Már azt is lehet tudni, hogy az Antoine Fuqua rendezésében készülő életrajzi filmben a popsztárt Michael Jackson 26 éves unokaöccse, Jaafar Jackson alakítja. A filmet készítő Lionsgate korábban azt ígérte, hogy az alkotás nem zárkózik el Jackson életének ellentmondásainak bemutatásától, beleértve a pedofilvádakat is, amelyek végigkísérték az utolsó éveit egészen a 2009-ben, 50 évesen bekövetkezett haláláig, amelyet egy nyugtató koktél hatására kapott szívmegállás okozott.

Ez a tény viszont nem nyugtatta meg Dan Reedet, mert szerinte ha a hagyaték kezelői beleszólhatnak a film történetébe, akkor meg fogják szépíteni a múltat, és Jackson gyerekekhez fűződő kétes viszonyát. Arról is hevesen nyilatkozott, hogy szerinte a sajtó és a rajongók hallgatása, és a tény, hogy nem követelik tömegek, hogy ez az életrajzi film ne készüljön el, szintén problémás, mert azt az üzenetet közvetíti, hogy a zene fontosabb, mint az abúzus áldozatai.

A film bejelentését kísérő felháborodás teljes hiánya azt üzeni, hogy Jackson csábítása még mindig egy létező jelenség, amely a síron túlról is működik. Úgy tűnik, hogy a sajtó, a rajongók és az idősebb közönség, akik Jackson szeretetének tudatában szocializálódtak, hajlandóak feláldozni ellenérzésüket a sztár gyerekekkel való egészségtelen kapcsolatának tényéről a zene oltárán.

A Leaving Neverland a Channel 4 és az HBO koprodukciójában készült négyórás dokumentumfilm, amit 2018-ban a Sundance Fesztiválon mutattak be. Már a debütálása után olyan cikkek születtek róla, hogy nézni is megterhelő. Egy kritikus a vetítés felén azt nyilatkozta, hogy bár még nincs vége a filmnek, ő már azt érzi, hogy 400-szor kell lezuhanyoznia ahhoz, hogy újra tisztának érezhessem magam.

A dokumentumfilm gerincét két áldozattal és édesanyjukkal készült interjúk és kíméletlenül részletes visszaemlékezések adják. Wade Robson mindössze hétéves, James Safechuck pedig tízéves volt, amikor állításuk szerint szexuális viszonyba kerültek a popsztárral.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Dan Reed 2019. január 25-én. Fotó:  Jerod Harris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)