Döntés született a szinkronbotrány ügyében

DSC2272
2023.02.07. 17:57
Újraszinkronizáltatják a Vienna Blood című sorozatban azokat a jeleneteket, amelyekben magyar színészek szerepelnek.

A brit BBC Two csatornán 2022 decemberében adták le a Vienna Blood, azaz Bécsi vér című angol sorozat harmadik évadának – amelyet többnyire hazánkban forgattak – utolsó részét, az epizódot azonban már szinkronizálták magyar nyelvre. A produkcióban több magyar is feltűnt, köztük Árpa Attila és Spilák Klára, ám sokáig úgy tűnt, hogy a pszichológiai thriller magyar változatában nem szinkronizálhatták saját magukat.

De most fordult a kocka, miután Spilák Klára Facebook-oldalán megosztotta, hogy a film magyarországi gyártója kiállt mellettük, és az Epic Drama, ahol a sorozat fut, a történtek fényében úgy döntött, hogy újra szinkronizáltatja azokat a jeleneteket, amelyekben magyar színészek szerepelnek.

Ez is bizonyítja, hogy van értelme a nyilvánosságnak! Fontos, hogy mondjuk el a véleményünket, adjunk hangot a sérelmeinknek

– fogalmazott Spilák Klára, aki korábban csak arra tudott gondolni, hogy esetleg nem ismerte föl őt sem a szinkronrendező, sem az őt szinkronizáló színésznő – írta meg korábban az Index.

Nem értették

Legutóbb egyébként Árpa Attila színész-producer fejezte ki elégedetlenségét Instagram-oldalán azzal kapcsolatban, hogy nem őt kérték fel, hogy szólaltassa meg a saját karakterét – a szériában egy epizód erejéig tűnik fel Slum Landlord szerepében.

Soha nem fogom megszokni, amikor egy külföldi sorozatban vagy filmben feltűnök, és nem a saját hangomon szólalok meg. Vicces érzés. De magyarul eddig mindig magamat szinkronizáltam, mindegy, hogy egy mondatot/tekercset vagy százat. Eddig. Nem tudom az okát, de a Vienna Blood című sorozatban valaki más szinkronizált engem. Magyarul. Fel sem hívtak

– írta közösségi oldalán Árpa.

Árpa Attila és Spilák Klára mellett egyébként már legalább egy tucat magyar tűnt fel a Frank Tallis könyvei alapján készült angol krimi egyes évadaiban, köztük Oroszlán Szonja, Magyar Éva, Inotay Ákos, Bárány Virág, Schmidt Sára, Bach Zsófia, Adorjáni Bálint és Végh Péter.

Amit a Vienna Bloodról tudni kell

Az angol–osztrák koprodukcióban készült televíziós sorozat Bécsben játszódik az 1900-as években. A Frank Tallis Liebermann írásain alapuló mozi Max Liebermann fiatal pszichoanalitikust, Sigmund Freud tanítványát követi nyomon, aki szokatlan gyilkosságokat segít felgöngyölíteni Oskar Rheinhardt rendőrnyomozónak.

(Borítókép: Spilák Klára 2021. december 1-jén. Fotó: Kaszás Tamás / Index)