Halálosan megfenyegették Rákay Philipet és feleségét

D KOS20150221042
2023.02.12. 13:20 Módosítva: 2023.02.12. 13:32
Grandiózus Mohács-film terveiről is beszélt Rákay Philip, az Aranybulla című televíziós sorozat társproducere és a Most vagy soha! címen több mint négymillárd forintból készülő Petőfi-film készítője. A Mandinernek adott interjújában azt is elmondta, hogy ki kellett menekítenie gyermekeit egy iskolából, mert ott „fasisztázták” őket.

Durva támadások érik Rákay Philipet filmjei és a Fidesz-kormány melletti határozott kiállása miatt. A Mandinernek adott interjújában ijesztő tényeket közöl minderről:

A kampányban napi rendszerességgel zaklattak bennünket, filmezték a házunkat, drónoztak, s a feleségemet és engem is többször halálosan megfenyegettek. Ez mind annak az aljas, mocskos, igaztalan balos hergelésnek a következménye, amit alapvetően ellenem s rajtam keresztül a kormányzó párt ellen folytatnak. Azt persze soha nem irigyli senki, mennyi munka van a sikerek mögött, ahogy az sem izgat senkit, hogy közvetve és közvetlenül hány embernek adunk munkát, s hogyan segítettünk egzisztenciálisan több tucat családot, mondjuk, a koronavírus-járvány idején.

Nekünk Mohács kell!

Az interjú elején filmes produkcióiról beszél. A még csak alakuló történelmifilm-tervével kapcsolatos tényeket a „Nekünk Mohács kell?” kérdésre válaszolva fejti ki.

Philip úgy látja maga előtt a mohácsi csatateret, „mintha csak ma lenne”, majd vázolja vízióját, melyben szerepel a magyarság ellen összefogó fél világ meg a maroknyi csapat, melynek „kis híján” sikerült az elképesztő diadal.

Tervei között szerepel, hogy ezzel és hasonló filmek segítségével vessünk véget

az agresszív, golbalista haladár nyomulásnak.

Az interjúból kiderül, hogy a mohácsi csatáról antihaladár nézőpontból megemlékező történelmi filmeposz ötlete már a Most vagy soha! című Petőfi-film forgatása közben felmerült Rákay Philip producer, továbbá Szente Vajk rendező-író fejében.

Philip a kedvenc filmje, a Rettenthetetlen példáján felbuzdulva nem tart a történészek szigorától, bár azt bevallja, hogy győzni az ő verziójukban sem fog balsorsú II. Lajos királyunk magyar serege. Philip és csapata dolgozik a részleteken, mint fogalmaz: „elkezdtük a mélyfúrásokat”.

Arra a kérdésre, vajon a Rettenthetetlent is jegyző Mel Gibson rendezi-e a filmet, Philip szerényen annyit válaszolt, hogy egyelőre álmodoznak erről a szintről, majd belógatják a forgatókönyvet a világ filmes óceánjába, és meglátják, ki harap rá.

Haladárok hordái

Az Aranybullát ért kritikák kapcsán Philip leszögezi, hogy a Petőfi-filmmel kapcsolatos elfoglaltságai miatt a sorozat írásában nem vett részt, a kreatív stábnak se tagja, és csupán egyike a négy társproducernek, így nehezményezi, hogy leginkább rajta csattannak „az utóbbi hetek ocsmány kritikái”. Itt jelenti ki, hogy a Petőfi-filmért már most vállal minden felelősséget.

Az Aranybulla című sorozatot kritizálók jelentős részét „haladároknak” tartja, aki gyűlöletből írtak a „szegény Aranybulláról”, ami egy „ártatlan dokumentumfilm-sorozat”.

A támadások mögött Philip szerint a

hazánkat dollárért elárusító, hangadó balliberális értelmiségihorda áll.

Ebből ki is derül, milyen értelemben használja előszeretettel a haladár főnevet, mely egyébként személynévként is szerepel a Csoda Csibe című animációs filmben. Ott egy kedves halacska ő, aki vízzel töltött búvársisakban szaladgál a szárazföldön.

Az interjúban szó esik még arról is, mivel győzte meg az illetékeseket, hogy több mint négymilliárd forinttal finanszírozzák első nagyfilmes kísérletét Petőfi Sándor kapcsán. A válasz egyszerű:

erős forgatókönyv és kreatív vízió, ráadásul a bölcsészkaron film- és színházesztétikából, valamint művészetfilozófiából diplomázott, és világéletében ez érdekelte.

Rákay Philip azt is leszögezi, hogy nincs pozitív véleménye a magyar filmgyártás Andy Vajna kormánybiztossága által fémjelzett éveiről, amikor kevés történelmi film készült.

Vagyoni helyzetéről szólva általánosságban beszél sikeres vállalkozásairól, melyekhez cégei nem kaptak állami szerződéseket. Viszont gyermekeit ki kellett menekíteni „egy iskolából, ahol a diákok fasisztázták őket a tanárok passzív asszisztálásával”. Ezzel együtt is folytatja munkáját, beleértve a saját pénzét és idejét erre áldozva létrehozott, Megafon nevű online patrióta kezdeményezését is.

(Borítókép: Rákay Philip. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)