Fizetésképtelenné válik az Újszínház, pedig januárban még nem volt gond

HNT 9800
2023.02.20. 14:39
Az Újszínház nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket, február végére fizetésképtelenné válik. Ehhez képest a Főpolgármesteri Hivatal megkeresésünkre január 20-án még cáfolta, hogy a színháznak likviditási gondjai lennének.

Február végére fizetésképtelenné válik az Újszínház, nem tudja kifizetni sem a számláit, sem a béreket. Az előadások törléséről az igazgató dönt – jelentette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 2023. február 16-i közgyűlés előtti háttérbeszélgetésén a Népszava tudósítása szerint. – Ez nem üzenet, hanem segélykiáltás, reméljük, a kormány is meghallja – tette hozzá a politikus.

A Dörner György által vezetett Újszínház egyike azon színjátszó helyeknek, amelyek működtetését 2020-ban magára vállalta a kabinet, emlékeztet a lap. 2022 januárjában egy összegben meg is kapták az éves támogatást az érintett társulatok, ám az idén egy fillér sem érkezett a szóban forgó kulturális intézményekhez, az Újszínházon kívül a Vígszínházhoz, a Madách Színházhoz, a Budapest Bábszínházhoz, a József Attila Színházhoz, valamint a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházhoz sem. 

Az Újszínház a hónap végére a 20 millió forintos hitelkeretét is kimeríti, így állami támogatás nélkül nem lesz miből folytatnia.

A többiek egyelőre az eredménytartalékuk terhére megelőlegezik az állami támogatást. A fővárosi önkormányzat már jelezte a problémát a kulturális államtitkárnak, de nincs forrása arra, hogy a bajba jutott színházakat kisegítse.

Korábban nem volt gond

Az Újszínház anyagi helyzetéről szóló információink alapján még januárban megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt, azt tudakolva, vannak-e a színháznak likviditási gondjai, illetve az anyagi nehézségek vezethetnek-e a színházépület értékesítéséhez. Január 20-án a következő választ kaptuk tőlük, amit betűhíven közlünk:

„Az Új Színház Nonprofit Kft. az állammal kötött megállapodás alapján közös működtetésű színház, amely alapján a tulajdonosi jogokat (az alapvető munkáltatói jogok kivételével) a fenntartó önkormányzat gyakorolja, a működéshez szükséges forrásokat pedig az állam biztosítja.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő színházépület más irányú hasznosítására vonatkozó információk nem helytállóak.

Az Új Színházzal szomszédos ingatlanon Budapest Főváros Kormányhivatala által jogerős építési engedélyével) beruházás folyik, amely érintheti a színház működését. A tulajdonos főváros és a beruházó között folyamatos az egyeztetés a színház zavartalan működésének biztosítása érdekében. 

Tárgyalások folynak a beruházóval többek között az építkezés ütemezéséről, annak érdekében, hogy az építkezés színház folyamatos feladatellátására gyakorolt hatása minimalizálható legyen.

A tervek szerint 2023. májustól – 2023. novemberig tartó időszakban megvalósítható a beruházás színházat is érintő üteme, így a színház egy rövidített évadzárással és későbbi évadkezdéssel működni tud.

A színháznak nincs likviditási problémája

és a 2023. évre biztosítandó állami támogatással, valamint Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. tv. 3. mellékletében, a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai között szereplő »2.3.3 Települési önkormányzatok kulturális feladatainak bérjellegű támogatása« jogcímről biztosításra kerülő támogatással a működés feltételei biztosítottnak tekinthetők.”

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)