Hazánkba látogatnak a francia film legnagyobb sztárjai

1. Final Cut - Still 7.png
2023.02.23. 17:02
Hamarosan kezdetét veszi a 13. Frankofón Filmnapok, amelynek keretében március 2–12. között a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 26 kortárs frankofón alkotást – köztük több díjnyertes filmet – nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

Március 1-jén a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a Csapó! című vígjáték nyitja az eseményt. Március 4-én gálavetítést is tartanak: Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével a Merre jársz, Bojangles? című romantikus vígjáték lesz látható. Lionel Baier, a Kontinensek sodrában (délen) svájci rendezője, Francois Descraques, Enya Baroux és Florent Dorin, a Jöttem, szóltam, visszamennék rendezője és két főszereplője pedig közönségtalálkozót tart.

Szakmai programok és hiphopstreetdance-verseny is színesíti a programot. Március 4. és április 4. között több vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.

Izgalmas választék

Március 1-jén, csütörtökön 19:30 órakor a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, az Oscar-díjas The Artist – A némafilmes rendezőjének legújabb alkotása, a Csapó! (Coupez!) című vígjáték nyitja a 13. Frankofón Filmnapokat. Michel Hazanavicius alkotása egy viccelődésbe burkolt szerelmi vallomás a mozihoz. 

Március 4-én, szombaton 19.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban gálavetítést is tartanak, ahol jelen lesz Franciaország magyarországi nagykövete, Mme Claire Legras. Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével vetítik a Merre jársz, Bojangles? (En attendant Bojangles) című romantikus vígjátékot, amelyben Camille és Georges különös, bohókás életét a tánc és Nina Simone Mr Bojangles című száma tölti be.

Március 5-én, vasárnap 19 órakor vetítik az Urániában a Kontinensek sodrában (délen) (La dérive des continents [au sud]) című svájci vígjátékot, amely tavaly Cannes-ban a Rendezők Kéthetén debütált. A vetítés után a film rendezője, Lionel Baier válaszol a közönség kérdéseire.

Március 7-én, kedden 18.30-kor a Francia Intézetben vetítik a hollywoodi sablonokat ízig-vérig franciásan kiforgató, 2555-ben játszódó sci-fi-komédiát, a Jöttem, szóltam, visszamennék (Le visiteur du futur) című filmet, amelyben a Földet pusztulás fenyegeti. A vetítés előtt, 16.45-kor Francois Descraques rendező Florent Dorin és Enya Baroux főszereplő mesterkurzust, a vetítés után pedig közönségtalálkozót tart.

Március 11-én, szombaton 19.30-kor lesz látható A gáláns Indiák (Les Indes galantes) című zenés dokumentumfim a Toldi moziban. Ez az első alkalom, hogy harminc hiphoptáncos, a rendező és a koreográfus az urban dance és az operaéneklés ötvözésével újraalkotja Rameau barokk remekművét, A gáláns Indiákat. A vetítése után hiphoptáncversenyre várják a közönséget az MD Danse Company szervezésében, ahol a legjobbat 100 000 Ft-os nyereménnyel jutalmazzák.

A 13. Frankofón Filmnapokon nagyszerű színészeket láthatunk majd. Budapestre jön Isabelle Huppert, Francois Cluzet, Chiara Mastroianni, Matthieu Kassovitz, Virginie Efira, Charlotte Gainsbourg, Romain Duris és Louis Garrel is. A francia filmek mellett belga, kanadai, koszovói, marokkói, román, svájci és tunéziai alkotások is szerepelnek a kínálatban.

Március 4. és április 4. között több vidéki városban – Debrecen, Pécs, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Veszprém, Székesfehérvár, Jászberény, Balatonfüred, Sopron, Szolnok és Eger – mutatnak be egy szűkebb válogatást a 13. Frankofón Filmnapok programjából.

(Borítókép: Részlet a Csapó! című vígjátékból. Fotó: Frankofón Filmnapok)