A szörnyű gyerekkor csak a kezdet volt

DKOKO20110119017
2023.02.25. 06:29
A józsefvárosi szoba-konyha luxusnak számított a Mária-Valéria telephez képest, ahol Psota Irén családja élt egy ideig, miután lakbértartozás miatt kilakoltatták őket. Az alkoholista apa nem csupán bántalmazta a családját, de egyszer pisztollyal megpróbálta megölni a feleségét, amiért hét évre börtönbe került – aztán pedig visszaköltözött a családhoz. Az átélt traumák ellenére Psota Irén megvalósította gyerekkori álmát, színésznő lett.

Psota Irént legtöbbször úgy látjuk magunk előtt, mint akinek áradó jókedvét semmi nem tudja fékezni, de drámai szerepeihez bőven volt honnan merítenie. A Horthy-korszakban született, 1929. március 28-án, egy Tömő utcai pincelakásba.

Brutális, alkoholista apa mellett nőtt föl, aki, miután megpróbálta megölni a feleségét, börtönbe került, majd visszaköltözött a családhoz: a bosszú nem maradt el. A kis Irén akkor gyógyszerekkel megpróbált öngyilkos lenni. Gyűlölte az apját, nem egyszer tanúja volt, ahogy az anyját a hajánál fogva végighúzza a telepen. Apja végül egy játszótéri hintára akasztotta fel magát.

A kétszeres Kossuth-díjas színésznő később úgy nyilatkozott gyerekkori traumáiról, hogy kiheverni soha nem tudta, de erőt merített belőlük a színpadon. 

Gyerekként mindig éhes volt,

ezért – Makk Károly, későbbi vőlegénye elmondása szerint – felnőttként is mindig volt nála valami, mondjuk egy fél cipó, hogy legyen mit ennie. 

De Makk Károllyal sem járt jobban, akivel főiskolásként ismerkedett meg: a rendező Psota visszaemlékezése szerint számos abortuszra kényszerítette, ráadásul mindezt a Ratkó-korszakban, amikor minden szempontból kockázatos volt a tiltott terhesség-megszakítás. Mindennek tetejében a kitűzött esküvőjükön nem Psota Irént, hanem Krencsey Marianne színésznőt vette feleségül.

Gyermekért sóvárgó asszony

A színésznő nagy szerelmei közé tartozott Seregi László koreográfus, akivel még a főiskola előtt ismerkedett meg egy amatőr színjátszócsoportban. A legnagyobb szerelmeként azonban Molnár Jánost tartják számon, aki Joe néven ismert belsőépítész volt. Molnár Joe 1956-ban megpróbált disszidálni, majd börtönbe került. Psota utolsó férje Ungvári Tamás volt, akivel 12 évet éltek együtt, szintén nem felhőtlenül. A színésznő az utolsó éveit magányosan, illetve kutyáival töltötte.

Az alábbi képsorokon a Felfelé a lejtőn (1958) című filmből énekli – Sebes Maca dizőz szerepében – életének egyik legnagyobb slágerét.

Makk Károly Ház a sziklák alatt című filmjében játszott szerepéért a San Franciscó-i Filmfesztiválon Golden Gate-díjat kapott. Emlékezetes színpadi alakítása volt Bertold Brecht Kurázsi mamája, Federico García Lorca Yerma című művének főszerepe, egy gyermekért sóvárgó asszony, illetve a Roncsderby című geronto-show sokat megélt feleség-figurája.

A Nemzet Színésze életének 87. évében, 2016. február 25-én hunyt el. Halála évfordulóján kvízzel emlékezünk rá.

A játék lezárult.

(Borítókép: Psota Irén 2011. január 19-én. Fotó:  Kollányi Péter / MTI)