Hatalmas pert akasztottak a Paramount nyakába a South Park streamingjogai miatt

2023.02.25. 13:44
A South Park animációs vígjáték – melyben csúnyán beszélő gyerekek szerepelnek – közvetítési jogai egy új per tárgyát képezik, melyben a Warner Bros Discovery Inc. több száz millió dolláros kártérítést követel a Paramount Global (PARA.O) cégtől.

A New York-i manhattani állami bíróságra pénteken benyújtott keresetében a Warner azt állítja, hogy 2019-ben több mint 500 millió dollárt fizetett a Paramountnak és a South Park alkotóinak, Trey Parkernek és Matt Stone-nak azért, hogy 333 epizódot, köztük a hamarosan megjelenő 24–26. évadot kizárólagos joggal streamelhessék az HBO Maxon.

A Warner elmondta, 2020-ban közölték velük, hogy nem kapnak tíz új epizódot – ami a 24. évadot jelenti –, mert a Covid–19-járvány miatt leállították a gyártást. Közben viszont a South Park alkotói más tartalmak gyártásába kezdtek, míg a Paramount a saját Paramount+ streamingszolgáltatásának elindítására készült – írta meg a Reuters.

A panasz szerint a Paramount MTV-hez tartozó egysége bejelentette, hogy a Paramount+-on új South Park-tartalmakat fognak streamelni a 2027-es 30. évadig, azonban ez végül nem valósult meg. A Warner közölte, hogy az ígért harminc új South Park-epizódból csak 14-re tart igényt, köztük a kettő Covid-különkiadásra.

„Ahelyett, hogy teljesítették volna a Warner/HBO-val szembeni kötelezettségeiket, szóban trükköztek, hogy a 2019-es megállapodás feltételeit megkerüljék” – áll a panaszban.

Az alperesek között szerepel az MTV, a Paramount és a South Park Digital Studios is, amely Parker és Stone közös vállalkozása.