A Berlinalén kapott elismerő oklevelet Erhardt Domonkos

2023.02.26. 16:08
A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült, és elismerő oklevelet kapott Erhardt Domonkos diplomamunkája, a Szemem sarka című animációs rövidfilm.

Erhardt Domonkos, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán készítette a Nemzeti Filmintézet támogatásával a rövidfilmet, amelyet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában mutattak be. A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József – olvasható az NFI és a MOME közös közleményben.

A Berlinale egyik legfiatalabb hivatalos zsűrijében, a Generation 14+ versenyben öt fiatal vesz részt, ők a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélik oda a legjobb rövid- és egész estés filmeknek járó Kristálymedvéket és a további elismeréseket.

Két animáció is erősen szerepelt

A Berlinálén bemutatkozó Szemem sarka című animáció, amelyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik.

A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából

– vélekedett az alkotásról a Berlinale ifjúsági zsűrije.

Az elismerést videóüzenetben köszönte meg Erhardt Domonkos a díjátadón. A közleményben idézték Erhardtot, aki a diplomamunkájáról azt mondta, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből.

A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be

– tette hozzá az alkotó.

Mint írták, kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesült a szintén a Berlinalén debütáló, Műanyag égbolt című egész estés animációs film is, amelynek alkotói Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. A várva várt, rotoszkóptechnikával készült ökofantasyt nemsokára a magyar közönség is láthatja a hazai mozikban.

A két filmben nem csak a budapesti helyszín a közös vonás: az alkotók a MOME animáció szakán tanultak – áll a közleményben.