Távozik Pataki András a Kulturális és Innovációs Minisztériumból

DSZZS20221213004
2023.02.26. 09:07
Az Index információi szerint lemond Pataki András a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkári posztjáról. Az okok összefügghetnek azzal, hogy szűkültek a kultúra anyagi lehetőségei.

A közéleti szerepet vállaló Pataki András rendezőt utolértük telefonon, hogy a távozásáról érdeklődjünk, és annyit mondott, hogy a témában nem tud nyilatkozni.

Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, dramaturg, kulturális menedzser, díszlet- és jelmeztervező, színigazgató. Első diplomáját a Győri Hittudományi Főiskolán szerezte 1996-ban. A Pécsi Tudományegyetemen okleveles felnőttképzési és kulturális menedzser, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen színházi rendező diplomát szerzett.

Déryné Program

1986-ban megalapítja az ajkai Forrás Színpadot, amely később Forrás Színház néven működött tovább. 1991–1996 között a Veszprémi Petőfi Színház színésze, később tanácsadója. 2012-től a Soproni Petőfi Színház igazgatója, 2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára és a kecskeméti Katona József Színház művészeti tanácsadója.

Pataki András az elmúlt években rendezett a Déryné Társulatban, és ő jelentette be tavaly Vidnyánszky Attila Déryné ifjasszony című filmjének bemutatóján, hogy Kárpát-medencei hatókörűvé válik a Déryné színházi program.

(Borítókép: pataki András 2022. december 13-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)