Meghalt Walter Mirisch

afp.com-20070219-PH-PEN-73340990TT046 57th Annual A-highres
2023.02.26. 07:15
Életének 101. évében meghalt Walter Mirisch, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia korábbi elnöke, a „Forró éjszakában” című Oscar-díjas film producere.

Walter Mirisch halálát a Filmakadémia szombaton kiadott közleménye erősítette meg.

„A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia mély szomorúsággal értesült Walter haláláról, aki igazi látnok volt, producerként és az iparág vezetőjeként egyaránt. Hatalmas hatással volt a filmes közösségre és az Akadémiára, hiszen sok éven át volt elnökünk és az Akadémia kormányzója. A filmkészítés és az Akadémia iránti szenvedélye soha nem lankadt, és kedves barátunk és tanácsadónk maradt. Szeretetünkről és támogatásunkról biztosítjuk családját ebben a nehéz időszakban” – áll a közleményben, amelyet Bill Kramer, az Akadémia vezérigazgatója és Janet Yang, az Akadémia elnöke jegyzett, írja a Variety.

A 20. század közepén Mirisch Hollywood egyik legelismertebb és legbefolyásosabb producere volt. Az Akadémia több mint hat évtizedes, kiemelkedő karrierje során többször is kitüntette Mirischet. 1978-ban megkapta az Irving G. Thalberg-emlékdíjat, amely „a mozgóképgyártás következetesen magas színvonalú munkájának” állít emléket. 1983-ban Mirisch a Jean Hersholt humanitárius díjban részesült, amit a humanitárius erőfeszítéseivel érdemelt ki, „amelyekkel elismerést szerzett az iparágnak”.

Mirisch 1973 és 1977 között négy cikluson át volt az Akadémia elnöke, valamint 15 éven át az Akadémia kormányzója. Fontos szerepet játszott abban, hogy az intézmény új székhelyet alakított ki Beverly Hillsben.

Steven Spielberg nagyra becsült barátjaként és tanácsadójaként említette Mirischet. A legendás filmrendező és producer „úriembernek és a jó filmek lelkes szószólójának” nevezte Mirischet, aki Spielberg szavai szerint „elkötelezett filmkészítők több generációját” támogatta.

(Borítókép: Walter Mirisch 2007. február 18-án. Fotó: Kevin Winter / Getty Images)