Tavaszodik a zene világában

BartokTavasz 230331 Szemjon Bicskov es a Cseh Filharmonikus Zene
2023.03.01. 14:52
2023. március 31-től harmadik alkalommal rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket. Világhírű együttesek, unikális kooperációk, díjnyertes zeneművek és különleges alkotók várják a nézőket tizenhét napon át.

A Magyar Zene Házában megrendezték a Bartók Tavasz indító sajtóeseményét 2023. március elsején. A tájékoztatón Szomolányi Janina és Káel Csaba mesélt a fesztivál célkitűzéseiről, programjairól és mentalitásáról.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Bartók Tavaszt nem egy olyan zenei fesztiválként kell értelmezni, ahol a résztvevők mind Bartók-műveket és -átiratokat játszanak. Szerinte Bartók Béla szellemisége az, ami mozgásban tartja ezt a programsorozatot, az újító és stílusilag sokrétű gondolkodás, mely egyfajta klasszikus értékőrzéssel is párosul. Káel szerint már régóta szüksége volt az országnak egy reprezentatív, nagy volumenű világzenei fesztiválra.

Zene és képzőművészet

Ezt követően Szomolányi Janina, a fesztivál operatív igazgatója a rendezvénysorozat programjairól és célkitűzésiről is beszélt részletesebben. Szerinte az egyik legkülönlegesebb, hogy a művészeti hetek nemzetközi szinten tudják összekötni az alkotókat, esélyt adva a zenészeknek, hogy kapcsolatokat építsenek és közösen fellépjenek olyan előadókkal, zenekarokkal, akikkel más fórumon erre nem volna lehetőség.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket 2021-ben indította el a Müpa azzal a céllal, hogy változatos műfajokon és produkciókon át elevenítsék fel Bartók Béla ránk hagyományozott gondolatiságát. Az első fesztivál anno nem tudott megvalósulni, mivel a világjárvány megakadályozta a programok lebonyolítását, akkor online formában próbálták ezt orvosolni a szervezők.

A rendezvénysorozatnak a Müpán és a Magyar Zene Házán kívül otthont ad idén a Zeneakadémia, az Akvárium Klub, a Toldi mozi és a Szimpla is.

A mostani fesztiválra Európa számos pontjáról érkeznek fellépők, így a Bartók Tavasz idején olyan alkotók látogatnak el Budapestre, mint Damien Rice ír énekes-dalszerző, a Cseh Filharmonikus Zenekar Szemjon Bicskov karmesterrel, vagy Benjamin Appl német–brit lírai bariton, aki a sajtótájékoztatón is előadott egy művet, melyet Balog József zongoraművész kísért.

A zenei programok mellett olyan művészeti kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők, mint a Magyar Nemzeti Galéria Gulácsy Lajos-életműkiállítása vagy a Szépművészeti Múzeumban hamarosan megtekinthető Csontváry 170 tárlat. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek 2023. március 31-től április 16-ig tart.

(Borítókép: Szemjon Bicskov és a Cseh Filharmonikus Zenekar. Fotó: Bartók Tavasz)