Pofátlanul hazudik és blöfföl a mesterséges intelligencia

ai essze
2023.03.07. 05:54
A mesterséges intelligenciát hívtuk segítségül a munkához, és a ChatGPT-vel írattunk meg különböző szövegrészleteket, hogy megnézzük, érdemes-e másik munka után néznünk, vagy még szükség van újságírókra.

Nem félted a munkád a mesterséges intelligenciától? – tette fel a kérdést egy ismerősöm. Nem kétlem, hogy eljön az idő, amikor egy újságíró helyettesíthető lesz egy programmal, de 2023 márciusában ettől még elég távol állunk.

Ennek bizonyítására megkértük a manapság igen népszerű ChatGPT-t, hogy írjon helyettünk kritikát, publicisztikát, ismertető szöveget, verset és más típusú szövegeket. A végeredmény egyszerre szürreális, és végtelenül szórakoztató. A ChatGPT az OpenAI kutatólabor által kifejlesztett chatbot, amely a felhasználókkal történő folyamatos kommunikáció automatizálására szolgál.

A program értelmezőmodelleket használ, amelyek lehetővé teszik az azonnali, interaktív kommunikációt. Így lehet tőle kérdezni, amennyiben tud, válaszol. A félelmetes, hogy ha nem tudja a választ, inkább hazudik. Illetve pillanatokon belül generál különböző szövegeket is, ezek néha meglepően jók, de legtöbb esetben nem ajánljuk, hogy ezzel a programmal írassanak munkahelyi e-maileket, vagy iskolai beadandókat.

Amennyiben kíváncsi, hogy a ChatGPT szerint…

  • Kivel házasodott össze Kulcsár Edina (nem Csuti és nem GwM)
  • Milyen film a Harcosok klubja
  • Hogy néz ki egy haiku Fodor Ákos stílusában a korrupcióról
  • Mit lehet tudni a Fókuszcsoport YouTube-csatornáról
  • Hogyan halt meg József Attila
  • Milyen, amikor mesterséges intelligencia ír publicisztikát Puzsér Róbert stílusában Puzsér Róbert stílusáról

…és egyéb finomságokra, akkor görgessen lejjebb, és készüljön fel a gátlástalan hazugságokra.

Szekeres Csabáné Kulcsár Edina

Egy egyszerű, hárommondatos hírrel állítottam munkába virtuális segítőmet. Megkértem, hogy írja le, kivel házasodott össze Kulcsár Edina. Ezt részben beugratós kérdésnek szántam, mert a ChatGPT (saját állítása szerint) 2021 óta nem rendelkezik feltétlenül a legfrissebb információkkal. Hát, ez látszik, de cserébe remek fantáziája van. 

A kérdés már csak az, mit fog szólni géduplavéem, ha megtudja, hogy házassága csak egy kacsa volt?

József Attila kiugrott az ablakon

Gondoltam, tesztelem kollégám lexikális tudását, ha már minket is csak rengeteg dátumhoz köthető helyszín ismeretének birtokában nyilvánítottak érettnek, hát tőle sem várhattam el kevesebbet. Megkérdeztem tőle, hogyan halt meg József Attila. A mai napig tisztázatlan, hogy az egyik legnagyobb magyar költőnk halála tragikus baleset volt, vagy öngyilkosság.

Ezt az AI sem vitatja, bár  szerinte József Attila a róla elnevezett utcában lévő klinika ablakából zuhant ki.  

József Attila.png

Puzsér Róbert, az emlékezetes mester

Sajnos hírt nem tudott írni, egy alapinformáció előhívásában is elbukott, de gondoltam, bedobom a mély vízbe, és íratok vele egy publicisztikát, ami alapból nem egy könnyű műfaj, de azzal tarkítottam, hogy Puzsér Róbert stílusában kértem tőle, méghozzá Puzsér Róbert stílusáról. Bár a „mestert” sokan nem kedvelik, azért ellenlábasai is valószínűleg egyetértenek abban, hogy Puzsér Róbert nem úgy fogalmaz, mint egy általános alsós kisgyerek. De a ChatGPT szerint:

Puzsér.png

A csillagok üzenik

Mivel az előző szövegrészlet legalább annyira megúszós és általános lett, mint bármilyen női magazin horoszkóp részlege, gondoltam, kipróbálom, ezen a területen használhatnánk-e a mesterséges intelligenciát. Eddig a pontig ez volt az egyetlen feladat, ahol az AI túlteljesített, hiszen fogadni mernék, hogy a napi horoszkópokat eddig is hasraütésszerűen írták.

Szóval kedves halak, nyomás sportolni! Én az úszást javaslom. 

HOROSZKÓP.png

Szegény Feri atya

Kíváncsi voltam, mennyire tud értelmezni olyan misztikus dolgokat, mint például a YouTube. Megkérdeztem, mit tud például a Fókuszcsoport nevű YouTube-csatornáról. Rengeteg mindent írt, 98 százalékban hamis infókat, ám ezt olyan határozottsággal adta elő, hogy még én is rákerestem „Szép Feri atyára” és a „Közönséges Maffiára”.

Legnagyobb bánatomra nem találtam semmit. Mondjuk próbaidőn lévő virtuális kollégánk második bekezdése egész közel áll a valósághoz, de azért nem fogadtam el az írását.

De mi az üzenet?

Mitomániában, azaz kóros hazudozásban szenvedő próbaidős kollégám a kritikaírás területén is csúfos kudarcot vallott, a következő ajánlót írta a Harcosok klubja című filmről. Ezek alapján biztos nem néztem volna meg David Fincher zseniális rendezését, pedig valóban „remekül összerakott”, és a végső twist!

Harcosok.png

Haikuban jó

Nagyon sokan lelkesedtek annak hallatán, hogy ezekkel az AI-programokkal verset, novellát és egyéb szépirodalmi alkotást is lehet írni. Fodor Ákos stílusában kértem tőle egy haikut a korrupcióról. Bár Fodor Ákos ennél csak jobbat tudott volna papírra vetni, azért elismerésre méltó a következő költemény, amit a mesterséges intelligencia körülbelül 5 másodperc alatt rakott össze:

Fodor Ákos.png

Félplágium

Az előző példán felbuzdulva az egyik kedvenc Weöres Sándor-versem első versszakának szavaiból is megkértem, hogy írjon egy költeményt. Így hangzik A paprikajancsi szerenádja AI által újragondolva:

Angol értelmiségi világ

Az AI tanácsot is ad, ha kérjük. Kíváncsi voltam, hogy melyik Szerb Antal-könyvet olvassam el. a Pendragon legendát választotta, de persze sikerült úgy írnia a könyv történetéről, hogy elferdítette, hazugsággal fűszerezte, és biztossá tette, hogy fogalma sincs a sztoriról.

Legalább akkorát csalódtam, mint azok a tanárok, akik kézhez kapják azt az olvasónaplót, amit a diák szeptember harmadika reggelén, két tanóra között írt egy olyan könyvről, amit nyáron kellett volna elolvasnia, de még a regény borítójáig sem jutott el. Ejnye-bejnye, ChatGPT, ez egy karó. Itt tértünk vissza a horoszkópszerű megfogalmazáshoz.

Szerb Antal.png

A Krúbinak meg egy cseh zenekar

Nyilván nem voltam túl kíméletes szegény ChatGPT-vel, hiszen bár képes magyar nyelven kommunikálni, olyan adatbázist használ, ami nem hemzseg a Magyarország kultúrájával, popkultúrájával kapcsolatos infóktól. Ettől függetlenül, főként poénból megkérdeztem tőle, hogy Krúbinak miért dobálnak fel a rajongók banánokat a színpadra.

Nem is tudtam, hogy egy cseh zenekar ilyen népszerű Magyarországon, illetve az is meglepett, hogy a cikk végére másra sem vágyok majd, mint egy Banánhal című dalra.

Mindenki hazudik

A kérdés alapját Krúbi egyik dala és videóklipje adta, illetve egy másik számának dalszövege, tehát nem vártam, hogy a Chat tudni fogja a választ. De akkor sem fér a fejembe, hogy ha valamiről nem tud, miért nem azt írja? A válasza stílusosan szintén hazugság volt:

HAZUG.png

Tehát a fenti példákat alapul véve talán kijelenthetjük, hogy még nem érdemes mesterséges intelligenciával íratni a beadandókat, vagy a főnökünknek a heti jelentéseket, és talán még az újságírókra is szükség van, legalábbis egy darabig. Kivéve akkor, ha ezt a cikket is AI írta. De nem kell félni, esküszöm, hogy nem! Bár ugye kiderült, hogy az AI gátlástalanul hazudik..

via GIPHY

(Borítókép: Index)