Ez történik az országban március 15-én

DMOHA20210315011
2023.03.14. 11:13
Egy csokorba szedtük, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján Budapesten és a vidéki városokban milyen programok lesznek.

Nyilvánosak a március 15-i nemzeti ünnep központi programjai:

  • március 14-én adják át a Kossuth-, illetve Széchenyi-díjakat,
  • március 15-én zászlófelvonás lesz a Kossuth téren,
  • a Múzeumkertben Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mond beszédet.

A programokról részletesen a marcius15.kormany.hu oldalon olvashat.

A Várkert Irodalom „Irodalmi szerelmek” sorozatában március 14-én bemutatkozik a szerelmes költő, Petőfi Sándor. A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A nagyszabású esten beszélgetésen, zenés felolvasószínházon és egy kapcsolódó rövidfilmvetítésen keresztül ismerhetjük meg bővebben Petőfi Sándort – olvasható a Várkert Bazár oldalán.

Vendégek:

  • Háy János író,
  • Margócsy István irodalomtörténész,
  • Adorjáni Bálint színművész,
  • Kacsó Hanga népdalénekes,
  • Márkos Albert csellista, zeneszerző.

Sose lesz vége című Petőfi-ihletett kisjátékfilm kapcsán Somossy Barbara rendező, Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere és Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője is jelen lesz. Velük az esemény háziasszonya, szerkesztője, Juhász Anna irodalmár fog beszélgetni.

A Magyar Nemzeti Múzeum az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján 11 órától folyamatosan színes programkínálattal várja a látogatókat. A Múzeumkertben az ünnepélyes programok 10 órakor kezdődnek, amelynek keretében Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter mond beszédet.

A családi programok 11 órakor kezdődnek a múzeumban és a múzeumkertben.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás tekinthető meg 2023. január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tárlatának különlegessége, hogy az életrajz helyett a költő szövegeire épít, kilép a kultikus Petőfi-értelmezésekből, jól körülírható, az életmű ma is könnyen értelmezhető problémakörein keresztül vezeti végig a látogatót – áll a PIM honlapján.

A színházi, filmes díszlet, az interaktív videóinstallációk egy-egy terem központi elemeiként a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performance jelleget adnak a tárlatnak, mellyel erősen eltérnek egy hagyományos kiállítás látványától. A tárlat Petőfi olyan szövegeit idézi, melyek találkozási pontokat nyújtanak a mai kor látogatójának. 

A BTM Vármúzeum nagyszabású, egész napos eseménnyel emlékezik meg az 1848-as forradalomról. 

És egyúttal búcsúzik két, nagy népszerűségnek örvendő időszaki kiállításától is. A játékos kézműves-foglalkozások, szórakoztató bemutatók korhű öltözettel és felszereléssel, ismeretterjesztő tárlatvezetések a lehető legkülönfélébb korosztályokat szólítják meg.

Ismét megrendezik a „Gyermekvasút nyomában 20 km” teljesítménytúra nappali változatát. Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait – a Normafa-lejtő környékét, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet.

A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrzőpontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket.

Felvonják az országzászlót

Debrecenben is ünnepi programokkal készülnek: március 14-én és 15-én egyaránt megemlékezhetnek az érdeklődők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről a város több pontján.

Március 14-én a Kossuth téren felvonják az országzászlót, katonai tiszteletadás mellett. Aztán ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz. Az eseményen közreműködik mások mellett Heit Lóri és zenekara, a Debreceni Rocksuli, a Debreceni Népi Együttes, a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai és a Debreceni Helyőrségi Zenekar.

Március 15-én a Győri Nemzeti Múzeumban minden program ingyenes, de a részvétel több eseményen előzetes regisztrációhoz kötött – írta meg az MTI. A Múzeumkertben az ünnepélyes programok 10 órakor kezdődnek, a családi programok pedig 11 órától várják az érdeklődőket a múzeumban és a Múzeumkertben.

A gyerekeket egész nap kézműves-foglalkozások várják, de a marcipánkokárda-készítést is kipróbálhatják a múzeumkerti Geraldine (Auguszt) cukrászdában. Felnőttek számára a múzeum kurátorai tárlatvezetéseket tartanak a kiállításokban, illetve több témában épülettörténeti séták közül lehet választani – áll a Győri Nemzeti Múzeum közleményében.

Március 15-én Pécsett a városi ünnepi programok a 48-as téren és a Kossuth téren várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Cimbaliband és a Balkan Fanatik.

Huszáros nap a Skanzenben

Nemzeti ünnepünkön huszárok népesítik be a Skanzen területét: a kis huszárok megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a „kiképző iskolában”, és a zenés verbunkolás során felcsaphatnak katonának. A nagy huszárok korabeli viseletben díszbemutatóval és ügyességi játékokkal mutatják be az egykori lovas katonák tudását.

Kecskeméten családi programokkal várják az érdeklődőket az évforduló alkalmából. Műsorral készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai. Az ünnepség koszorúzással zárul a Kossuth-szobornál.

Színes hagyományőrző és kulturális programokkal vár a X. Füredi Tavaszi Fesztivál a nemzeti ünnep hétvégéjén. A különböző műfajokat felvonultató fesztiválon az 1848–49-es forradalom hősei mellett a 200 éve született Madách Imréről is megemlékeznek Balatonfüreden.

A programok öt napon keresztül zajlanak majd. Lesznek programok a gyerekeknek, a képzőművészet iránt érdeklődőknek, koncertek és előadások várják a látogatókat, valamint látványos műsorral és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a március 15-i forradalomról és szabadságharcról is.

(Borítókép: Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2021. március 15-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)