Három operatőr kap idén életműdíjat

2023.03.24. 16:41
Nyolcvanöt éves a Magyar Operatőrök Társasága, az évforduló alkalmából áprilisban megrendezik a neves operatőrökről elnevezett versenyt, amely során kiosztják a Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Díjakat. Magyarország legrégebbi operatőrversenyére a rendezvény weboldalán lehet nevezni.

Idén három operatőr, Balog Gábor, Buglya Sándor és Lugossy István kapja meg a Kovács László–Zsigmond Vilmos Életműdíjat – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőr Díjak alapítása óta különböző díjakkal ismerik el a magyar operatőrök közösségének azon tagjait, akiknek karrierjük példaértékű a magyar filmgyártás világában.

Ebben az évben Kovács László–Zsigmond Vilmos Életműdíjban részesül Balog Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, aki többek között a Szökés (1996), a Jadviga párnája (2000), valamint a Történetek az elveszett birodalomból (2004) című alkotásokban nyújtott kimagasló operatőri teljesítményt.

Életműdíjjal jutalmazzák a Balázs Béla- és Csokonai Vitéz Mihály-díjas Buglya Sándort, a Sváb passió (1990), a Bánya utca (2005) vagy a Zsákfalu, amíg a temető eléri a postát (2007) című dokumentumfilmek rendező-operatőrét, aki a kilencvenes évek magyar filmgyártásának egyik legsikeresebb műhelyét, a Dunatáj Alapítványt is vezette.

Életműdíjat kap Lugossy István Balázs Béla-díjas operatőr-rendező is, aki olyan filmek fényképezéséért felelt, mint az Amerikai anzix (1975) vagy az Októberi vasárnap (1979). Pályafutása során rendezőként és operatőrként olyan dokumentumfilmeken is dolgozott, mint a Széna tér 56. (1993) vagy a Szabad a gazda (2005).

A Bojkovszky Béla-díjat idén Büti Zsolt fővilágosító kapja magyar és külföldi produkciókban nyújtott magas színvonalú munkájáért. Büti Zsolt dolgozott Az utolsó királyság, Az elmeorvos, A kém és a Herkules című alkotásokon is.

Mint írják, az idei Kovács László–Zsigmond Vilmos Operatőrversenyre tizenkét kategóriában  játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, természetfilm, ismeretterjesztő film, portréfilm, kisjátékfilm, diákfilm (diákvizsgafilmek), zenés klip, promóciós videók, reklámfilmek, valamint 3D-látványtervezők és kivitelezők kategóriákban – várják a jelentkezéseket április 6-áig.

A diákfilm kategória résztvevőinek idén is lehetőségük lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilmes díját, a Sparks Kft.-Panavision filmes kameracsomag különdíját, amelyet 2005-ben Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla „Richy” alapított. A jelentkezési adatlap a Cinematographer Awards weboldalon érhető el.