A Vatikán visszaadja Görögországnak a náluk őrzött Parthenón-szobrokat

2023.03.25. 09:30
Három szobordarabot ad vissza a Vatikán a görögöknek, akik évek óta próbálják visszaszerezni örökségüket a világ múzeumaitól. A Parthenón szobrainak közel ötven százaléka maradt fenn, ezek felét a British Museum őrzi.

A Vatikán visszaadta Görögországnak a náluk őrzött Parthenón-szobrokat – írja a BBC. A 2500 éves márványok visszaszolgáltatásáról Ferenc pápa döntött tavaly.

A három szobordarab

  • egy lófejet,
  • egy szakállas férfit
  • és egy fiúfejet ábrázol.

Görögország üdvözölte a Vatikán döntését és reméli, hogy ez más országokat is arra ösztönöz, hogy visszaadják Görögországnak a Parthenón elkobzott darabjait. Ez főként Nagy-Britanniára vonatkozik, ahol a fennmaradt darabok csaknem felét a British Museumban őrzik.

Az 1800-as évek elején Lord Elgin skót nemes tucatnyi márványszobrot vitt el a görögországi Parthenónból. Ő aztán eladta azokat a brit kormánynak, amely aztán a British Museumban állította ki őket.

Szívből kívánom, hogy mások is visszaadják Görögországnak a Parthenón elhordott darabjait. Ferenc pápa megmutatta, hogy ez lehetséges, és azt is, hogy ez fontos

– mondta a görög ortodox egyház vezetője, Leronimosz érsek.

A márványból készült szobrok darabjai évszázadokon át a pápai gyűjtemény és a vatikáni múzeumok részét képezték. Görögország a 20. század eleje óta próbálja visszaszerezni azokat a Vatikánból és más európai gyűjteményekből.