Meghalt a világ legidősebb drag queenje

2023.03.25. 12:28 Módosítva: 2023.03.25. 12:34
Az amerikai Portlandban elhunyt Walter Cole, művésznevén Darcelle XV, a világ legidősebb drag queenje 92 éves korában.

Walter Cole LMBTQ-aktivista volt. Mintegy ötven évvel ezelőtt nyitott LMBTQ-bárt Portlandban Darcelle XV Showplace néven. Bárja 2020-ban rákerült az amerikai történelmi nemzeti emlékhelyek listájára – írja az abcnews.go.com.

Darcelle 2016-ban bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a világ legidősebb drag queen előadója. 

Cole a színpadon kívül kiállt az LMBTQ+-közösség jogaiért Portlandben.

„Ikon volt. Rengeteg ember életét megérintette, nemcsak előadásaival, hanem rettenthetetlen közösségi érdekképviseletével és jótékonysági tevékenységével is” – mondta Todd Addams, a Basic Rights Oregon ideiglenes ügyvezető igazgatója Darcelle-ről beszélve.

Susan Stanley író a „melegség és szeretet” helyének írta le a klubot, ahol az előadók „flitterekben, szaténban és csillogó tollhabban csillogtak”.

Cole 1930-ban született, és Portland Linnton-negyedében nőtt fel. Az Egyesült Államok fegyveres erőinél szolgált, majd az 1950-es évek végén elbocsátották – olvasható a klub honlapján, amely szerint a katonaságtól kapott pénzt használta fel első vállalkozásának elindítására.

Miután egy kávézóba és jazzklubba járkált, Cole megvásárolta azt a teret, amelyből 1967-ben a Darcelle XV Showcase lett.

Pénteken a rajongók, köztük Portland polgármestere is gyászolta Walter Cole halálát a közösségi médiában. Cole élete végéig fellépett, 92 évesen halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport