2024. június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

Idegrendszeri sérülés vagy baleset esetén is segíthetnek

2023.03.28. 12:01
Krónikusan beteg gyerekek, támogató diáktársak, egyetemista és középiskolás önkéntesek rajzaiból nyílik kiállítás 2023. március 30-án a Deák 17 Galériában. A KórházSuli Másképp pályázatára érkezett művek legfiatalabb alkotója 5, a legidősebb 27 éves. Az eseményt Farkasházi Réka nyitja meg.

Magyarországon a gyerekek csaknem 15 százalékát érinti hosszan tartó, súlyos betegség, ami miatt kénytelenek hónapokat, olykor éveket távol maradni az iskolától és a barátaiktól. A szinte állandó otthoni jelenlét, az ingerszegény környezet és a közösségtől való tartós elszakadás lelkileg is megterhelő számukra.

A KórházSuli egyetemista és középiskolás önkéntesei együtt tanulnak a beteg gyerekekkel, és igyekeznek visszasegíteni őket az iskolába.

Emellett minden évben közös alkotásra hívjuk a fiatalokat. Gyógyuló és egészséges gyerekek, egyetemisták és középiskolások az alkotáson keresztül kapcsolódnak össze. Ahogy a közös tanulás, az alkotás is segíti a beteg gyerekek gyógyulását

– mondta a szervezők közleménye szerint Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

A művészetterápiában a technika mindegy, az alkotói folyamat és a kész mű számít – épp ezért itt is szabad kezet kaptak a gyerekek: készülhetett montázs, rajz, festmény, fotó, de dolgozhattak akár digitális technikával is. Volt pályázó, aki számára az alkotás az idegrendszeri sérülés miatt leromlott finommotorikus képességeinek a fejlesztését támogatta, míg másnak egy baleset feldolgozásában jelentett egy lépést előre a festés lehetősége.

A kiállítás egy hónapon át, 2023. április 29-ig látható a Deák 17 Galériában.