22 filmkülönlegességgel készül a Nemzeti Filmintézet a Petőfi 200 emlékévre

2023.03.29. 11:47
22 filmből álló ajánlattal járul hozzá a Petőfi 200 emlékév gazdag kulturális kínálatához a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum. A válogatásban ismert, népszerű alkotások és keveset játszott kuriózumok is szerepelnek.

A Petőfi 200 emlékévre összeállított kiajánlót a Filmintézet országszerte eljuttatta a mozikhoz és vetítőhelyekhez, továbbá mintegy 120 határon túli szervezethez is. Az intézmény továbbra is várja a programszervezők, a vetítéseket szervező intézmények és iskolák jelentkezését – írják közleményükben.

A Petőfi 200 válogatás az első magyar Jókai-adaptációval indul:

a Mire megvénülünk (1916) a némafilmkorszak szuperprodukciója volt, hiányosan fennmaradt kópiája igazi filmtörténeti ritkaság.

Várkonyi Zoltán történelmi kalandfilmje, a máig közönségkedvenc A kőszívű ember fiai (1965) a hatvanas évek legnagyobb magyar produkciója volt pazar színészi alakításokkal és látványos akciójelenetekkel.

A modernizmus nemzetközileg elismert alapműve, Szegénylegények (1965) is a forradalom utóéletét jeleníti meg. Jancsó Miklós írta a Lant és kard (1972) című kísérleti rövidfilm forgatókönyvét is.

Keleti Márton a vígjátékok mellett a zenei témák mestere volt, 1970-ben Sinkovits Imre főszereplésével forgatott grandiózus életrajzi filmet a Liszt Ferencről Szerelmi álmok címmel.

1973-ban, a költő születésének 150. évfordulójára készült az első magyar egész estés animációs film, a János vitéz.

Jankovics Marcell a népművészetet és a szecessziót egyedi módon ötvöző, színpompás zenés rajzfilmjére bemutatásának évében több mint másfél millióan váltottak jegyet, azóta is a magyar nézők egyik kedvence.

Elek Judit frissen restaurált filmje, a Mária nap (1983) a Szendrey család körébe vezet, és még úgy is Petőfi Sándorról szól, hogy a költő maga egyáltalán nem jelenik meg benne. Lugossy László 1984-ben készült filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk a levert forradalmak után felmerülő erkölcsi dilemmákat taglalja nagy drámai erővel.

A reformkor és Széchenyi István életének legfontosabb pillanatai elevenednek meg Bereményi Géza monumentális A Hídemberében (2002).

Az Indexen korábban megírtuk, hogy a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva a Filmio is 

felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tiszteleg egész márciusban.