Vasárnapig ingyen nézhetjük Ragályi Elemér filmjeit

2023.03.31. 21:36
A Filmio az operatőr előtt tiszteleg: vasárnap estig ingyenesen megnézhető három Ragályi Elemér által fotózott film. Ezek az alkotások a Fotográfia, a Régi idők focija és a Szirmok, virágok, koszorúk.

Mint írtuk, csütörtökön meghalt Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr. 83 évet élt.

Operatőrként olyan nagy hatású filmekben dolgozott, mint a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány 74, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Miss Arizona, a Csók, anyu!, A nagy generáció vagy a Herkulesfürdői emlék.

A neves operatőr emléke előtt tiszteleg a Filmio, a Nemzeti Filmintézet 2020-ban indított saját VOD streamingplatformja, ugyanis

A Filmión vasárnapig ingyenesen lehet megnézni három Ragályi Elemér által fényképezett filmet.

Ezek a filmek

  • a Fotográfia,
  • a Régi idők focija és
  • a Szirmok, virágok, koszorúk.

A Fotográfia című 1972-es film Zolnay Pál rendező és Ragályi Elemér operatőr filmje. A Port.hu leírása szerint a történet két fiatalemberről szól, akik közül az egyik fényképész, a másik retusőr. A két fiatal vándorfotósként a vidéket járja. Céljuk, hogy az ember igazi arcát, beszédes mozdulatait, árulkodó tekintetét örökítsék meg, tehát szembesítsenek a valósággal. Útjukon különféle emberekkel kerülnek kapcsolatba, akik inkább a valóság hazug képmását, szebb önmagukat akarták látni. Eközben különös emberi sorsok is feltárulkoztak, indulatokkal, tragédiákkal. Ezek közül legmegrázóbb a Nyerges házaspár története.

A Régi idők fociját Sándor Pál rendezte 1973-ban, a képekért Ragályi Elemér felelt. A film Budapesten játszódik, a húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban idézi. A történet szerint Minarik Ede mosodás egyetlen szenvedélye a foci. Csak egyet szeretne elérni életében, hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába, és ezért mindent feláldoz. A mosodáját, a házasságát, mindent. A film a magyar filmtörténet fontos darabja. A film egyik szállóigéje mindennapjaink vezérfonala lett:  „Kell egy csapat!”.

A Szirmok, virágok, koszorúk című filmdráma 1984-ben készült Lugossy László rendezésében és Ragályi Elemér operatőri munkájával. A film a szabadságharc bukása után játszódik, a volt honvédtisztek büntetőszázadokban szolgálnak, így Majláth Ferenc huszárfőhadnagy is. Két év után a család közbenjárására leszerelik, ám a főhadnagy depresszióba süllyed. Családjában sem talál megnyugvást, nagybátyja és sógora is az osztrák udvart szolgálja. Egy keresztelő mintha kizökkentené apátiájából, ráadásul megjelenik az Ezredes, Kossuth állítólagos titkos ügynöke. Egész éjjel az ellenállást, az új forradalmat tervezgetik, ám reggelre eltűnik, „mint egy látomás”.

Ragályi Elemér filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a legjobb operatőr díját, ezenkívül Balázs Béla-díjas (1974), érdemes és kiváló művész (1985) és Kossuth-díjas (1991) is.