Aki fiatalnak érzi magát, ragadjon kamerát, és meséljen!

2023.04.03. 12:46
Pályakezdő, elsősorban diák alkotók filmes munkáira írt ki pályázatot az A Mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztivál. A szervező Budapest Művelődési Központ azt várja a nevezőktől, hogy filmes eszközökkel mutassák meg, mit jelent számukra a kifejezés, hogy érték. A versenyre animációs és élő szereplős kisfilmekkel is lehet jelentkezni. A díjakról egy háromfős zsűri dönt, köztük Kecskés Karina színésznő.

A Budapesti Művelődési Központ ötödik alkalommal rendezi meg A Mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztivált azzal a céllal, hogy elsősorban fiatalok filmes eszközökkel fogalmazzák meg, milyen értékek fontosak számukra a hétköznapokban.

Suli, buli, hobbi, haverok, jövőtervezés, vagy talán a magasabb kultúra, esetleg az alkotás, valami új dolog teremtése?

– teszik fel a kérdést a szervezők.

A fesztiválra műfaji megkötés nélkül minimum 1, maximum 30 perces alkotásokkal lehet nevezni animációs és élő szereplős kategóriában május 7-ig.

Idén, Budapest 150. évfordulójának tiszteletére Budapest kulturális sokszínűségét bemutató kisfilmeknek külön kategóriát szentelünk, Budapest Kult címen

– mondta el Oláh Sándor, a fesztivál fő szervezője.

A beérkezett pályamunkákat egy háromfős zsűri véleményezi:

  • Kecskés Karina színésznő,
  • Módy Luca storyboardrajzoló, illusztrátor és
  • Papp Máté, a tavalyi AMiK legjobb rendező kategóriájának nyertese.

Kecskés Karina színésznő szerint a filmművészet a legösszetettebb művészeti ágazat, amely számára például a legnagyobb kihívást és örömforrást is jelenti egyben. Mint fogalmazott:

Nagyon izgalmas számomra, hogy a Budapesti Művelődési Központ szervezése által létrejött rövidfilmfesztivál zsűri tagjaként bepillantást nyerhetek, mit is gondolnak a mostani fiatalok a világról, mi fontos számukra, hogyan tudják megfogalmazni az érzéseiket, mit jelent számukra a kultúra. Kamasz lányom által látom, hogy a mai kor gyermekének mennyire fontos, hogy a világban láttassa magát. Szerintem nagyon nem mindegy, hogy ez milyen módon és milyen áron történik. Zsűritagként lehetőséget látok abban, hogy bátoríthassak tehetséges fiatalokat és tágítsam látóteremet egy közös tanulás által.

A filmfesztivál május 23-tól 26-ig tart a Puskin moziban, ahol a legjobb alkotásokat levetítik. A rendezvény utolsó napján kihirdetik a győzteseket és átadják a díjakat. A pályázatról további információ a bmknet.hu oldalon található.