Pócza Zoltán: Egyre nehezebb helyzetben van a kulturális szféra

D SOS20190527010
2023.04.06. 16:57
Az előadó-művészeti szervezetek számára kiírt egyedi pályázatok között idén nincs külön támogatási kerete a szabadtéri színházaknak. Programokra ugyan lehet pályázni, de egyelőre nem lehet időben meghirdetni a nyári rendezvényeket, ha a szabadtéri színházak által beadott pályázatokat csak késve bírálják el – mondta az Indexnek Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója, akit nemrégiben egyhangú szavazással újabb három évre megválasztottak a Szabadtéri Színházak Szövetsége elnökévé.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója megtisztelőnek tartja, hogy újabb három évig töltheti be a Szabadtéri Színházak Szövetsége elnöki posztját. Úgy véli, a kinevezés visszaigazolása az elmúlt évek munkájának. Rengeteget tanult, látott és hallott Gedeon József előző alapító elnöktől, aki haláláig, 2016-ig vezette a szövetséget – mondta az Indexnek.

A színházi élet nyáron a szabadtéri színházakban zajlik. Egyre több szabadtéri előadás születik, és ezek egyre színvonalasabbak. A minőségi produkciók csak úgy születhetnek meg, ha az érdekképviselet megfelelően képviseli ezen értékeket

– fogalmazott Pócza.

2021 és 2022 nyarán összesen csaknem 750 ezer nézője volt a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó 14 tagintézménynek. Óriási szám. Magyarország szabadtéri színházi kultúrájának sokszínűsége Európában egyedülálló. Ezeknek a tereknek – változatos programkínálatokkal, fesztiválokkal – jelentős szerepük van a helyi közösségi élet szervezésében éppúgy, mint a kulturális turizmus fellendítésében.

A pandémia idején a színházak is zárva tartottak, vagyis a magyar színjátszás szintén nehéz helyzetbe került. Akkor a szabadtéri színházak és a kőszínházak közti nyári együttműködés az egymásrautaltságban nagyobb hangsúlyt kapott.

Sok színházi szakembernek nem volt munkája a járvány időszakában, és jó volt, hogy nálunk tudtak dolgozni, és jó volt, hogy lehetett megbízást adni nekik a szabadtéri helyszíneken, ahova a nézők is jöhettek. Most pedig, a téli energiaválság után ismét keressük az együttműködés lehetőségét kőszínházakkal úgy, hogy egy nyári előadást ősztől műsorára vesz egy kőszínház, így a finanszírozás is közös lehet, vagyis mindkét fél jobban járhat

– tette hozzá Pócza Zoltán.

Nehéz helyzetben van a kulturális szféra

Miután a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagszervezetei elfogadták Pócza Zoltán elnök beszámolóját a múlt évi jubileumi programjaikról, eredményeikről – akkor volt ugyanis 25 éves a szövetség –, a tisztújítás is gyorsan zajlott. Ezt követően rátértek a színházigazgatók a Szabadtéri Színházak Találkozójára, amelyet ebben az évben második alkalommal rendeznek meg. Tavaly a Városmajori Szabadtéri Színpadon zajlott az eseménysorozat – áll a szervezet közleményében.

2023-ban a Kultkikötő a Szabadtéri Színházak Találkozójának házigazdája: az alsóörsi és a balatonboglári helyszíneiken 12 produkció, köztük felnőtt- és gyerekelőadások mutatkoznak be 2023. június 17. és 24. között.

A Szabadtéri Színházak Találkozója idén kapcsolódik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz, amelynek keretében szakmai konferenciát is tartanak.

A Szabadtéri Színházak Találkozója lehetőséget ad a szakmai szövetséghez tartozó színházak különféle nyári produkcióinak tovább élésére és bemutatására. „Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket” – mondta Pócza Zoltán a közgyűlést követően.

Rendkívül nehéz helyzetben van a kulturális szféra. Az előadó-művészeti szervezetek számára kiírt egyedi pályázatok között idén nincs külön támogatási kerete a szabadtéri színházaknak. Programokra ugyan pályázhatunk és pályázunk is mindannyian, de nem tudjuk időben meghirdetni a nyári rendezvényeinket, ha a szabadtéri színházak által beadott pályázatokat csak késve bírálják el

– fogalmazott Pócza Zoltán.

Hozzátette: legkésőbb április végén már tisztában kellene lenniük azzal, mire számíthatnak, vagy mire nem. Bízik benne, hogy a pályázat kiírói gondoltak arra is, hogy a szabadtéri színházak májusban nyitnak. 

Ó kapitány, kapitányom! 

Pócza Zoltán huszonhetedik éve vezeti a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat – írta meg korábban az Index, ahogy azt is, hogy alighanem rekorder a színházigazgatók között: 1988-tól dolgozik a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházban, 1996 óta igazgatóként irányítja szakmai és szervezeti munkáját.

Mostani kinevezése után a kőszegiek nem véletlenül nevezték várkapitánynak, hiszen 2015-ben, a vár felújítását követően a várostól megkapta a tiszteletbeli várkapitány címet. Ő volt ugyanis a Jurisics-vár felújítására benyújtott európai uniós projekt ötletgazdája, elindítója, majd projektmenedzsere is. 2022-ben újabb öt évre kinevezték igazgatónak, az Indexnek azt nyilatkozta, hogy sokszínű, összetett intézmény az övék, és ebben a sokszínűségben

A SZÍNHÁZ A BOJT A SAPKÁN.

Pócza Zoltán önmagát közművelődési szakembernek tartja, és azt mondja, hogy a szakmája alapvetően arról szól, hogy alkalmazkodjon az adott helyzethez. A pandémiás karantén világa is ennek fontosságára mutatott rá, hiszen sok embernek éppen a színházi élmény – nyáron játszani lehetett – jelentette azt a lelki pluszt, amelynek segítségével könnyebben elviselhetők voltak a mindennapok.

(Borítókép: Pócza Zoltán 2019. május 27-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)