Még mindig ezüstérmes a német nyelv Magyarországon

2023.04.12. 10:25
Jövő héten indul a német nyelv hete, azaz a Wunderbar Fesztivál.

Magyarországon az elmúlt évtizedben csökkent a német nyelv népszerűsége, de még mindig a második legkedveltebb idegen nyelv. Német osztrák és svájci cégek mintegy 330 000 embernek teremtenek munkát, és 80 egyetemi szakon német nyelven folyik az oktatás Magyarországon. Minderről is szó lesz a Wunderbar Fesztiválon.

Gazdasági kapcsolatok, szakmai előmenetel, továbbtanulási lehetőségek, a német nyelvű kultúra iránti érdeklődés, sváb gyökerek – számos ok miatt választhatja valaki a német nyelvet. Ezt erősítendő fogott össze a német, az osztrák és a svájci nagykövetség, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, valamint az Osztrák Intézet, és rendezik meg áprilisban a Wunderbar Fesztivált, a német nyelv hetét.

Országszerte közel 160 programmal várják a kultúra, a tudományok, a filmek és a német konyha iránt érdeklődőket.

Az angol nyelv tudása mellett előnyt élvez, aki németül tud, hiszen Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, őt pedig Ausztria követi. Közel 6000 olyan vállalkozás működik, amelyet német tőkéből alapítottak, ezek a cégek pedig mintegy 330 000 embernek nyújtanak munkalehetőséget. Az osztrák tulajdonú cégeknek 70 000 munkahely köszönhető.

300 000 magyar tanuló közel 2700 iskolában tanul németül, és még meglepőbb, hogy 18 magyar egyetemen 80 szakon lehet németül tanulni. Budapesten található a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény, az Andrássy Egyetem.

A Wunderbar Fesztiválhoz is számos egyetem csatlakozik, így a Szegedi, a Debreceni, a Veszprémi Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Miskolci Tudományegyetem bölcsész- és jogi kara vagy a Hageni Távegyetem Budapesti Központja. A Wunderbar Fesztivál részletes programja a fesztivál weboldalán olvasható.