Meghalt Kordos Lászlóné

2023.04.16. 15:42
Életének 101. évében 2023. április 15-én meghalt Kordos Lászlóné Nagy Magdolna nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató, a Nevelők Háza vezetője, Miskolc és környéke kulturális életének fáradhatatlan, jelentős és szeretett alakja – közölte a családja.

Kordos Lászlóné Nagy Magdolna 1922. október 25-én született Mezőcsáton egy földművelő családba.

Pedagógusi pályafutását a mezőcsáti polgári iskolában kezdte, majd Miskolcon a Kossuth utcai (8-as számú) általános iskolában tanított. A Szeles utcai (9-es számú) általános iskolában évekig igazgatóként és tanárként egyaránt dolgozott. 

Élete legszebb feladatának az oktatás mellett a miskolci Nevelők Háza irányítását tartotta. A mai Színészmúzeum épületében Borsod megye 6000 pedagógusának továbbképzését, művelődését segítette. A Déryné utca pezsgő klubéletében színes programok, előadások, koncertek, szakmai találkozók várták a vidéki pedagógusokat, és megfordult itt a kor kulturális életének színe-java. 1956. október végén Szabó Lőrinc és Illyés Gyula látogattak Miskolcra – Szabó Lőrinc és felesége még hetekig a család vendége maradt a Nevelők Házában

– olvasható a család közleményében.    

Férje, Kordos László szintén Miskolc szellemi életének jelentős szereplője, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese és a Szabó Lőrinc Városi Könyvtár igazgatója volt. Fia, Kordos László geológus, egyetemi tanár, az egykori Földtani Intézet volt igazgatója.

A temetésről a család később ad tájékoztatást.