Ez a fesztivál nem ragad bele a tradíciókba

2023.04.21. 16:35
Csütörtökön elindult a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely idén 30 helyszínen, több mint 50, műfajokon átívelő összművészeti programmal és jubileumi élménnyel várja a látogatókat. A 40 éves Katona József Színház bemutatói, Kiss Tibi kiállítása, Binálé – Digitális művészeti szemle, Flying Data – Utopia, KVARK, a Trojka Színházi Társulás programjai, Prieger Zsolt zenés-irodalmi előadása, a Budapesti Fesztiválzenekar nagyzenekari koncertje, a Budapest Sound Collective zárókoncertje is szerepel a kínálatban.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a városi sokszínűség, nyitottság és megújulás jegyében invitál kikapcsolódásra, szórakozásra, elmélyülésre, gondolkodásra és kapcsolódásra. Zene, színház, irodalom, kiállítás, családi és közösségi események: Budapest egyesítésének 150. évfordulóján a fesztivál közel hozza az itt lakók és ide látogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét. 

10 éves a Stereo Akt Alkotócsoport, 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született. A föld, a tánc és a jazz világnapja is egy-egy program formájában képezi a rendezvénysorozat részét.

„Ez a fesztivál idén olyan, amely nem ragad bele abba a kényelembe vagy abba a kényelmes tradícióba, ami mögötte van, hanem éppen olyan, mint a 150. születésnapját ünneplő főváros. Ez a születésnap valójában az egyesülésről szól, miként a fesztiválnak is az a szlogenje, hogy Együtt a város” – nyitotta meg Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Budapesti Tavaszi Fesztivált április 20-án, a Kristály Színtérben.

A fesztivál sajtóközleményéből kiderült, 

a főpolgármester – reagálva a napokban bejelentett pénzügyi nehézségekre – egy Churchill-anekdotát idézett fel, miszerint a háborúban nem volt pénz a kultúrára, mire Churchill visszakérdezett: de hát akkor miért harcolunk?

Gáspár Máté, a Budapesti Tavaszi Fesztivál művészeti vezetője elmondta, „a fesztivál programja egyszerre hagyománytisztelő és innovatív, büszkén épít a 150 éve egyesült város emblematikus művészeire és alkotásaira, de egyúttal igyekszik azokat új kontextusba vagy megvilágításba helyezni. A folyamatosan mozgásban lévő, nyitott, európai metropolisz jelenségeit a kultúra különös érzékenységgel képes közvetíteni, a Tavaszi Fesztivál pedig platformot biztosít az alkotókat foglalkoztató, gondolatébresztő kérdések bemutatására. Így a BTF-en lesz performance a jövedelmi egyenlőtlenségekről és a társadalmi fenntarthatóságról, előadás a civil aktivizmusról és a szexuális identitásról, kiállítás a demokratikus értékekről és a mentális egészségről, családi program a környezettudatosság jegyében”.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Marton Szabolcs: KVARK – A mulandóság szimfóniája című látványos audiovizuális koncertjével nyitotta meg kapuit a Margit-szigeti Kristály Színtér udvarán. A megnyitó eseményen a szervezők és az alkotók ízelítőt adtak a fesztivál keretében, a Kristályban látható különleges kiállításokból. A zenei aláfestésről a fiatal jazz-zenészekből álló A Flïrt duó gondoskodott.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze ismertette az 50 éve fából készült, rendkívül részletgazdag Budapest Makettet, amelyen Pest, Buda és Óbuda ezúttal testközelből fedezhető fel. Az egyesítés 150 éves jubileuma alkalmából virtuális kiterjesztést is kapott a műtárgy, amelyet Herner Dániel kreatív producer mutatott be.

A BINÁLÉ – Digitális művészeti szemle kurátorai, Weiler Péter és Vio Luk nyitották meg a több mint hetven hazai és nemzetközi videómunkáiból készült immerzív installációt, amely a technológia és a demokrácia kapcsolatát helyezi új megvilágításba. 

A Flying Data – Utopia neofuturista drónperformance-ából is láthattak egy részletet a nézők. Nina Kov és Deák Kristóf adatalapú részvételi színháza hétvégenként várja időutazásra a látogatókat. 

A rendezvénysorozat programjai rendkívül sokszínűek: a klasszikustól az alternatív stíluson át, a digitális és innovatív, valamint a családi és a közösségi élmények, szabadtéri rendezvények egyaránt megtalálhatók a kínálatban – ettől is összművészeti a fesztivál. Vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogatható programok.  

A teljes programlista a fesztivál honlapján érhető el.