Kökény Attila: Identitászavaros előadókat látni manapság a tévében

PAP 9501
2023. április 23-án a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekart Lendvai Csócsi József főprímás fogja össze, vendégelőadóként pedig fellép Kökény Attila zenekarával, aki gyerekkora óta jó viszonyt ápol a világhírű zenészekkel. A Megasztár egykori felfedezettjével beszélgettünk.

Elegáns öltönyében, finom mosollyal kortyolgatja kávéját a stúdióba menet Kökény Attila, és közben azt meséli, milyen új, slankosító receptet tanult, amihez nem kell több, csak kávé és egy citromkarika. Leülünk, mikrofon bekapcsol, felvétel indul, és visszanyúlunk Ádámig és Éváig, vagyis egészen addig, honnan is ered kapcsolata a 100 Tagú Cigányzenekarral.

25 éve élek a feleségemmel, és valamikor régen, az apósom volt ennek a 100 Tagúnak az alapító cimbalmosa

– árulja el az énekes. És ahogy egyre mélyebbre hatolva térképezi fel előttünk rokoni és baráti kapcsolatainak szövevényes dzsungelét, Kökény Attila hangja egyre inkább izgalommal telítődik. Egyfajta áhítat, mint amikor valaki a hőseivel, példaképeivel állhat közösen a színpadra – és most voltaképp éppen ez történik.

Már jó ideje vágyott a 100 Tagú Cigányzenekar közé, egy közös koncertre, ami most valóra válik.

Nem én kerestem őket, mert azt nem tartottam volna elegánsnak, hogy kuncsorogjak ott, ráadásul ismerem is őket

– meséli az énekes.

Roma tálentum

A 100 Tagú Cigányzenekar 35., jubileumi koncertkörútjának záróakkordjaként lép fel 2023. április 23-án a Papp László Budapest Sportarénában. Kökény Attilát különleges vendégként invitálta. A zenekar megidézi a legnagyobb klasszikus zeneszerzők műveit – legyen az Strauss, Csajkovszkij vagy Liszt – a klasszikus magyar népzenével, nótákkal és tradicionális cigányzenével, s közben a Megasztár egykori felfedezettje előadja több saját szerzeményét is.

Kökény Attila úgy gondolja, hogy a zene, a zenélés egyfajta talentum, amit Isten a romáknak adott, és azzal, hogy ilyen magas szinten képesek zenélni, igenis élni kell.

Ismerek olyanokat, akik a nevüket nem tudják leírni, de úgy muzsikálnak, hogy leesel a székről.

Mondja, és ezzel szemben kimondottan zavarja, hogy a régi korokhoz képest, amikor Máté Péterhez hasonló zsenik álltak színpadokra, mára súlyosan visszaesett a magyar könnyűzene színvonala. Úgy érzi, olyanok jelennek meg a televíziók képernyőin, az éttermek pódiumain, akiknek talán nem lenne ott helyük. Szerinte fontos, hogy egy muzsikusban legyen meg a tudás, a fejlődés iránti vágy.

A vasárnapi koncert előtt ezekről beszélgettünk a Megasztár egykori felfedezettjével, valamint arról, hogy:

  • mennyiben nehezebb egy ilyen jellegű, stadionnyi méretű produkcióra felkészülni,
  • miért volt kihívás számára a zongora mögül felállni, és kiállni énekelni,
  • milyen nehézségekkel küzdött a Megasztár idején,
  • honnan ered kötődése Máté Péter zenéjéhez,
  • miért romlik a hazai zenei színvonal,
  • hogyan koptak ki a valós tehetségek, és silányul a szórakoztatóipar,
  • miként lép túl a „szövegparán”,
  • mi alapján választja ki, hogy kikkel zenéljen közösen,
  • hogyan tért meg Istenhez, és változtatott az életén,
  • s hogy az alkohol milyen módon befolyásolta mindennapjait, és mi vele az igazi baj.

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést Aczél Andrással, az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Kökény Attila. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)