Különleges tájművészeti ösvény nyílik a Balaton-felvidék egyik legszebb túraútvonalán

2023.04.27. 11:39
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával 13 település fogott össze az őket összekötő patakért. A kissé hosszú nevű „Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi részén” című, egész évben tartó projekt egyik fontos állomása – 2023. április 28-tól 30-ig – az a háromnapos eseménysorozat, amelynek keretében különleges helyszíneken különleges kiállításokra, koncertekre és helytörténeti beszélgetésekre hívják az érdeklődőket az élővíz fontosságáról és fenntarthatóságáról.

A Kultúra híd – hídkultúra című program 2023. április 28-tól 30-ig tart. Az első napon, azaz 28-án Veszprémben a Szent István völgyhídon és alatta, 29-én Nagyvázsonyban a Horváth Balázs hídnál, majd 30-án a kapolcsi Faluhídon ad koncertet – többek között – Szirtes Edina Mókus, a Magyar Harsona Kvartett, Juhász Réka és Juhász Dénes népzenei előadók, illetve a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes.

Vetítéssel egybekötött helytörténeti kerekasztal-beszélgetésekre is várják a látogatókat mindhárom településen Márkusné Vörös Hajnalka veszprémi főlevéltáros, Kandikó Csaba nagyvázsonyi helytörténész, Fábry Szabolcs polgármester és Márta István részvételével, aki a kapolcsi Helyi Értéktár vezetője és a több hónapig tartó projekt vezetője és rendezője.

Az első Eger-víz Napra 29-én, szombaton 14 és 20 óra között kerül sor Nagyvázsonyban. A Kinizsi-vár dísztermében kézműves-foglalkozás, „vizes” népdalok és versek várják az érdeklődőket.

Az udvaron reneszánsz térzenét hallhatnak, és az ottani kis forrásban nyílik meg Szurdi Éva és Szabó Eszter kerámiakiállítása is. 18 órától a Reményi Antal Rendezvényházban Szennai Kálmán vezényletével a Duna Szimfonikus Zenekar játszik a vízzel összefüggő kompozíciókat Handel Vízi zenéjétől Csajkovszkijon át Smetana Moldva című szimfonikus költeményéig.

Kiállítás, vándorló látogatókkal

A HÍD Tájművészeti Ösvény 30-án, vasárnap 15 órakor kezdődik a projekt megnyitójával. A három kilométeres túra Vigántpetendtől (a langallóstól) Kapolcs végéig tart, főszerepben a tájjal és a művészettel. A világ más tájain már népszerű tájművészeti projekt keretében az Eger-víz melletti helyeken 13 szabadtéri alkotást avatnak fel.

A különleges installációk készítői között találhatjuk Balázs Pétert, Becskei Andort, Freund Évát, Kövics Milánt, Kő Boldizsárt, a kapolcsi Kunszt Kollektív csapatot, Szanyi Borbálát, Szirmai Nórát, Szurdi Évát, Tóth Esztert és Turcsány Villőt, akik a különböző művészeti „töltőállomásokon” mutatják be az alkotásaikat a (kul)túrázóknak, hol a szellemi táplálék mellett étel-ital is várja a vándorlókat. A túrát Kovács Rózsa vezeti. Az eseményt rögtönzött kis koncertek, helytörténeti előadás, valamint Szirtes Edina Mókus és Juhász Réka színesíti.

Ezt követően a Falumalomban vetítéssel, zenével, beszélgetéssel folytatódik a program, majd a Falumalom hídján meglepetés koncert is lesz.

A HÍD Tájművészeti Ösvényen mindegyik mű más-más módon közelít a természethez, értelmezésükben a tárgyak melletti információs táblák segítenek.

 A tájművészeti projekt hívószava a „híd”, amely a kapcsolódásokról, az összekötő utakról szól. Végső megvalósulási formája egyfajta művésztelep jellegű műhelymunka, amelynek során a patak menti hidak környéke megállóponttá, a „híd” inspirálta alkotások alkalmi kiállítóhellyé válnak.

A kiállítás célja, hogy közelebb hozza a helyi természet értékeit az emberekhez, és olyan tágabb perspektívát adjon, amelyben újabb és újabb asszociációs, érzelmi és gondolati terek nyílnak meg. A helyi kreatív alkotókat is bekapcsolva a művészet lesz a közös nyelv. A HÍD Tájművészeti Ösvény a fesztiválok programjában a kevésbé reprezentált képzőművészetre fókuszál. Az alkotásokat tartalmazó album 2023 májusában jelenik meg.